SASTANAK U RAVNOM Vjetrenica bi mogla biti uvrštena na UNESCO-vu listu

Sastanak u Ravnom Dubravka Bošnjak

U Ravnom je održan radni sastanak u okviru terenske misije tehničke evaluacije za uvrštenje špilje Vjetrenica na UNESCO Listu svjetske baštine, a koji se provodi pod okriljem Savjetodavnog tijela za Odbor za svjetsku baštinu Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN). Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravka Bošnjak prisustvovala je sastanku i to prigodom iznijela značajne aspekte ovog jedinstvenog prirodnog blaga.

Ministrica Bošnjak istaknula je da status zaštićenog područja špilje Vjetrenica datira još od 1950. godine, što svjedoči o prepoznatoj važnosti očuvanja ovog prirodnog fenomena. Na Tentativnoj listi za Bosnu i Hercegovinu nalazi se od 2004. godine, što potvrđuje da je riječ o prioritetu zemlje kada je riječ o nominaciji značajnih kulturnih i prirodnih dobara za upis na UNESCO Listu.

Ministrica je naglasila uspješnu suradnju stručnih timova i eksperata sa svim nadležnim institucijama u Bosni i Hercegovini u pripremi nominacijskog fajla za špilju Vjetrenica.  

Kazala je i da Vjetrenica posjeduje univerzalnu vrijednost za Bosnu i Hercegovinu, te izrazila nadu da će i ekspertno tijelo prepoznati ovu vrijednost i podržati pozitivan izvještaj i odluku Komiteta za svjetsku baštinu u narednoj godini. Izrazila je nadu da će špilja Vjetrenica uspješno zadovoljiti kriterije za upis na UNESCO Listu svjetske baštine i zahvalnost svim prisutnim stručnjacima i institucijama za njihov doprinos i potporu ovom važnom cilju.

Špilja Vjetrenica je posebno važna zbog svojih hidroloških i hidrogeoloških karakteristika. Kao jedna od najdužih špilja u BiH, sa svojim specifičnim podzemnim tokovima i jezerima, Vjetrenica predstavlja dragocjeno stanište koje doprinosi očuvanju biološke raznolikosti. Uživa najviši nivo zaštite u Bosni i Hercegovini. Lokalna zajednica Ravno osnovala je javno poduzeće 'Vjetrenica' koje je odgovorno za upravljanje i osiguranje kontinuiranog financiranja za održavanje i redovitihne aktivnosti špilje, navdi se u priopćenju iz ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.