Sarajevski atentat - smrt Federacije

jozo leutar

... još vodio bitku za život koju je, nažalost, izgubio 28. ožujka usljed teškog ranjavanja u eksploziji naprave podmetnute pod njegov službeni automobil dok se 16. ožujka 1999. vozio na posao, opisuje se kako je najbliži mjestu eksplozije bio tadašnji ministar privrede Sarajevske županije Zaim Backović, kojem je detonacija razbila zadnje staklo na autu, prenosi Dnevni avaz.

Obilno krvarenje

- Backović je uspio ispuzati sa ženom kroz vrata suvozača i izvući svog sina, nakon čega se udaljio vjerojatno pod šokom, očekujući drugu eksploziju - opisuje SB 20. ožujak 1999. i nastavlja tekst svjedočenjem Leutarovog vozača Željka Ćosića.

"Toga jutra, kao i obično, krenuli smo na posao. Najednom je puklo. Sjećam se svega. Detonacija me gotovo u potpunosti izbacila iz auta. Samo mi je desna noga ostala. Odmah sam znao da je najviše stradao Leutar. Zvao sam ga, ali nije reagirao", naknadno je opisao trenutak eksplozije vozač Ćosić.

Iako i sam povrijeđen, Ćosić je izvukao Leutara na ulicu pokušavajući zaustaviti obilno krvarenje u kojem se ranjeni doministar gušio. Iako je zvao pomoć, Ćosiću niko nije prilazio. Za to vrijeme, Ivo Rezo, koji je bio u šoku, istrčao je iz auta u pravcu naselja i izgubio se među zgradama. Prvi koji je Ćosiću i Leutaru priskočio u pomoć, bio je sarajevski taksista Hasan Jusović:

"Ja sam brzo reagirao. Nakon jake eksplozije kiša gelera je zasula moj automobil. Odmah sam se prebacio u lijevu traku i prišao na mjesto nesreće. Jedan čovjek je zvao u pomoć, a drugi je sav u krvi ležao. Dva automobila koja su bila ispred mene su nestala. Nije bilo nikoga da pomogne. Povrijeđenom vozaču u pomoć je pritrčao neki čovjek i prebacili su Leutara u moj auto. Ječao je. Odjeća mu je bila spaljena. Krv je liptala iz usta. Jednom rukom sam ga pridržavao da ne padne, a drugom sam vozio".

Taksista Jusović je doministra federalne policije dovezao u Centar urgentne medicine Kliničkog centra Koševo. Dežurni doktor konstatirao je veliki gubitak krvi i odmah priključio Leutara na transfuziju, pokušavajući u isto vrijeme izvući nagomilanu krv u plućima koja je prijetila da ga uguši.

Liječnički konzilij

Za uspješni tretman uspostavljanja vitalnih životnih funkcija, liječničkom konziliju pod vodstvom neurokirurga, prof. dr. Osmana Durića kapu su skinuli i hrvatski neurohirurzi, koji su u Sarajevo iz Zagreba izravno doletjeli u srijedu predvečer, predvođeni dr. Kornelijem Brkićem.

Naime, konzilij je odmah po prijemu Leutara u bolnicu Koševo utvrdio teške povrede u predjelu pluća i glave, a kao najteži problem za normalizaciju stanja pojavio se komadić metala koji je probio koru mozga.

"Doministar FMUP-a Leutar je podvrgnut operacionim zahvatima na licu, vratu i plućima, koji su doveli do poboljšanja njegovog zdravstvenog stanja. Istog dana do 16 sati na njemu su izvršene četiri operacije", stajalo je u prvom obraćanju javnosti iz Kliničkog centra.

"Odmah po saznanju o ovom događaju, oko 8,00 sati, na lice mjesta izašle su zajedničke ekipe FMUP-a i Županijskog MUP-a Sarajevo. Očevidu su prisustvovali i pripadnici SFOR-a i Međunarodnih policijskih snaga (IPTF)".

Ovo je dio priopćenja koje je istog dana pročitao federalni ministar policije Mehmed Žilić na konferenciji za novinare. Međutim, prema tvrdnjama očevidaca, desetak policajaca u uniformama i "civilkama" nije poduzelo ništa osim što su se okupili oko olupine raznesenog automobila.

Tek nakon što su stigli pripadnici IPTF-a, pola sata od momenta eksplozije, naređena je zabrana kretanja vozila i ljudi u krugu od 200 metara od mjesta događaja. Odmah nakon dolaska federalnog ministra Mehmeda Žilića i direktora AID-a Kemala Ademovića sa svojim agentima, policajci na osiguranju su bez ikakvog objašnjenja nasilno oduzeli filmove iz fotoaparata i videozapise od brojnih domaćih i stranih novinara.

Na lice mjesta uskoro su stigli i predstavnici hrvatskog veleposlanstva u BiH zajedno s ministrom Valentinom Ćorićem. Ćoriću su po nalogu ministra Žilića federalni policajci zabranili pristup mjestu zločina!?

Istragu su nešto prije devet ujutro preuzeli specijalisti i tehničari federalne policije kojom je rukovodio istražni sudac županijskog suda Šukrija Šljivo i zamjenik županijskog tužitelja Dragan Stupar - navodi se u tekstu "Slobodne Bosne" od 20. ožujka 1999. godine.

Zašto je FBI eliminirao FMUP, AID i HIS: Istragom rukovodio šef osiguranja američkih ambasada u Europi!  

- Kao što se moglo i očekivati, u valjanost istrage FMUP-a prvi su posumnjali političari Hrvatske demokratske zajednice BiH. Zato je jedan od prvih zahtjeva bio da se u istragu uključi istražni sudac iz Zagreba i ekipa eksperata MUP-a Hrvatske i agenti Hrvatske izvještajne službe (HIS).

Suci Županijskog suda Sarajevo uzvratili su da "imaju apsolutnu mjesnu nadležnost i stručno osposobljene ljude koji mogu provesti istragu". Kako smo doznali, u Sarajevu su od srijede popodne prisutni agenti HIS-a, ali im nije dozvoljeno uključivanje u istragu.

Ured Alije Izetbegovića oko podneva 16. ožujka konsultovao se sa američkim ambasadorom Ričardom Kauzlaričem oko stručne pomoći ekspertnog tima Federalnog istražnog biroa (FBI).

Navečer 16. ožujka u Sarajevo je specijalnim letom iz Beča doputovao šef osiguranja svih američkih ambasada u Europi (inače profesor na Univerzitetu Kolumbija). Ured američkog predsjednika Bila Klintona postavio je ovog čovjeka za prvog čovjeka sedmočlanog FBI tima, koji je u 15,00 sati stigao u Sarajevo dan kasnije.

U sarajevskom Županijskom sudu "Slobodna Bosna" je dobila odgovor da istražitelji "FBI nisu službeno u istrazi nadležnog suda i FMUP-a, i da rade potpuno neovisnu istragu".

U četvrtak rano ujutro FBI je počeo istragu na uništenom automobilu Joze Leutara, koji se nalazi pod velikim vojnim šatorom koji su podigli pripadnici SFOR-a. Američki istražitelji su odbili bilo kakvu pomoć i asistenciju federalne policije, AID-a i HIS-a, kao i njihove izvješća - objavila je "Slobodna Bosna" 20. ožujka 1999. godine...