SAMO KOD NAS Nije prošao na natječaju, pa postao direktor

SAMO KOD NAS Nije prošao na natječaju, pa postao direktor

Mada je službenim zaključkom Ministarstva prosvjete i kulture RS od 10. svibnja ove godine, Dragutin Dragić (šef šekovićkog odbora Ujedinjene Srpske) službeno obaviješten da na javnom natječaju za izbor direktora Narodne biblioteke u Šekovićima nije zadovoljio, te da će ovo Ministarstvo raspisati novi javni natječaj za isto radno mjesto, samo dva dana kasnije imenovan je za vršitelja dužnosti direktora pomenute ustanove.

"Naime, 12. svibnja Ministarstvo prosvjete i kulture dopisom je obavijestilo Dragića da je on imenovan za vršitelja dužnosti direktora Narodne biblioteke u Šekovićima", piše impulsportal.net.

"Ovo je za rubriku 'vjerovali ili ne'. Klasičan primjer kako se krše zakoni i kako se stranački zapošljava! Dragutin Dragić je predsjednik Općinskog odbora Ujedinjene Srpske u Šekovićima i jedini vijećnik ove stranke u lokalnom parlamentu. Odgovorno tvrdim da Dragić nije ispunjavao uvjete natječaja, a imenovan je za vršitelja dužnosti direktora, zato što je prijetio svom stranačkom šefu da će, ako ga ne imenuje na ovu funkciju, baciti stranački pečat u rijeku Drinjaču! Podsjećam da je i ministrica prosvjete i kulture kadar Ujedinjene Srpske", tvrdi Ivan Lukić, vijećnik SDS u Skupštini općine Šekovići, koji je prethodne četiri godine bio direktor šekovićke biblioteke i jedini protukandidat Dragiću na ovom javnom natječaju.

Likic 3 sk

A sve je počelo 5. svibnja ove godine kada je u Ministarstvu provjete i kulture u Banjaluci održan intervju s kandidatima za direktora Narodne biblioteke u Šekovićima. Od nekoliko prijavljenih kandidata, na razgovor su pozvani samo Ivan Lukić (SDS), čija stranka je oporba u lokalnom parlamentu i Dragutin Dragić iz vladajuće Ujedinjene Srpske, koja, inače, ima i apsolutnu kontrolu nad Ministarstvom prosvjete i kulture i dio je vladajuće većine na entitetskoj razini.

Lukić tvrdi da se kandidirao na ovu funkciju jer je kao direktor Biblioteke u Šekovićima u prethodne četiri godine, kako tvrdi, uspješno rukovodio ovom ustanovom, za šta je dobio i određena priznanja, poput Povelje „Đorđe Pejanović“, koju mu je Društvo bibliotekara Republike Srpske 4. lipnja 2020. godine dodijelio kao najboljem menadžeru u bibliotekarstvu.

"Na natječaju je traženo da kandidat posjeduje fakultetsku diplomu i tri godine radnog iskustva, a ja imam četiri godine radnog iskustva kao direktor biblioteke. Dragić nikada nije bio ni član biblioteke, a kamoli u njoj zaposlen! Tri mjeseca prije objavljivanja natječaja, Dragićeva supruga je na društvenoj mreži Facebook objavila da su njih dvoje diplomirali na nekom privatnom fakultetu. Kako može netko imati tri godine radnog staža s fakultetskom diplomom, ako je diplomirao prije tri mjeseca?! Neizvodivo!", kategoričan je Lukić.

Ogorčeni Lukić tvrdi da su u Šekovićima, oni koji nisu uz vlast, građani trećeg reda i da je ova varošica spala s 8000 na 3500 stanovnika upravo zbog samovolje SNSD i njihovih koalicijskih partnera.

On kaže da je s nestrpljenjem očekivao rješenje natječajne komisije, nadajući se da će, sasvim sigurno, biti imenovan na poziciju direktora biblioteke. Međutim, kako kaže, ubrzo slijedi šok za šokom.

Najprije dobiva rješenje da ni on ni Dragić ne ispunjavaju uvjete natječaja, te da će biti raspisan novi natječaj, a onda, veli, u par sati slijede dva šoka. Najprije saznaje da je Dragić dobio službeno rješenje Ministarstva prosvjete i kulture RS i da je imenovan za vršitelja dužnosti direktora Biblioteke u Šekovićima, a ubrzo i njemu na kućnu adresu stiže rješenje o razrješenju s funkcije direktora.

dokument 7 sk

"Dragić me pozvao da izvršimo primopredaju. Ja zatečen, ne mogu da vjerujem! Obojica nismo prošli na natječaju, trebao bi biti raspisan novi natječaj, a sada odjednom on postaje direktor, a ja idem na ulicu", kaže Lukić i dodaje:

"Ja nemam pravo žalbe, već imam pravo da podnesem tužbu sudu u Banja Luci. Prošla su dva mjeseca, a novi natječaj nije raspisan."

Vijećnik PDP-a Drago Gužvić oštro je osudio način imenovanja direktora biblioteke u Šekovićima. Gužvić navodi da ovo nije ništa novo kad se radi o ljudima koji čine vlast na državnoj razini.

"SNSD i Ujedinjena Srpska krše zakone gdje god stignu da bi udovoljili svojim stranačkim poznanicima. Za njih ne postoji zakon, ali se pitam kako se ne plaše Božje kazne, ako uopće imaju nešto ljudsko u sebi", kaže Gužvić.

dokument 8 sk

On dodaje da je Ivan Lukić proteklih godina izvanredno obavljao dužnost direktora biblioteke.

"Kulturni život u nasem gradiću je živnuo, a nakon 20 godina vratio je i kinou Šekoviće. Često je organizirao razne manifestacije i književne večeri koje su bile izuzetno posjećene. Starao se da naša djeca i sugrađani uvijek imaju dostupne najnovije naslove. Organizirao je odlaske na sajmove knjiga. Biblioteku je opremio računarima i drugom opremom, te u velikoj mjeri renovirao i dogradio zgradu biblioteke. Lukić je bio ličnost koja je jedna od najkompetentnijh za obavljanje ove funkcije, jer je kroz svoj rad to dokazao", kaže Gužvić i dodaje da ostaje da se vidi kako će ovu jedinu kulturnu ustanovu u Šekovićima voditi novi v.d. direktora Dragutin Dragić, koji je na tu poziciju došao zahvaljujući stranačkoj liniji.