FOTO  SADA JE SLUŽBENO Mostarska zračna luka potpisala četiri nove linije, od travnja se leti za Rim, Bari, Veronu i München

mostar skyalps

Ugovor između Grada Mostara, avio kompanije Sky Alps i Zračne luke Mostar, o realizaciji letova iz Mostara prema četiri destinacije u Europi, potpisan je danas u Gradskoj vijećnici Grada Mostara.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ugovorom je predviđeno da aviokompanija Sky Alps poveže Zračnu luku Mostar sa Rimom, Veronom, Barijem i Münchenom.

mostar skyalps

„Ovo je veliki poticaj za Mostar, ne samo za zračnu luku. Sada više nema prostora za izgovore, turistički se Mostar mora dodatno uzdignuti nakon povezivanja sa destinacijama u Europi“ rekao je gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

Direktor Zračne luke Mostar Marko Đuzel je istakao kako je kompanija Sky Alps izabrana kroz javni poziv.

mostar skyalps

„Zračna luka Mostar do sada nikada nije imala više od tri linije, a mi smo danas potpisali četiri nove. Kad se tome dodaju linije za Zagreb i Beograd, slobodno možemo reći da je malo zračnih luka u regiji koje imaju ovaku povezanost“ rekao je Đuzel.               

Cijena karata zasad je još uvijek nepoznata.

Uz ovaj ugovor, potpisan je i ugovor između tvrke HIFA Oil i Sky Alpsa o opskrbi avionskim gorivom.

Sky Alps je talijanska zrakoplovna kompanija koja obavlja letove na aerodromu Bolzano u autonomnoj pokrajini Južni Tirol. Flota kompanije sastoji se od šest unajmljenih zrakoplova De Havilland Canada Dash 8-400. Sky Alps je podružnica tvrtke Fri-El Green Power, talijanske tvrtke koja se fokusira na obnovljivu energiju. Zrakoplovna kompanija osnovana je od strane Južnotirolskog poduzetnika Josefa Gostnera, koji je bio dio ABD Holdingsa, tvrtke koja je kupila aerodrom Bolzano od vlade Južnog Tirola 2019. godine. Izvorno je planirala početi s radom u svibnju 2020. s jednim dnevnim letom između Bolzana i Rima, a kasnije i s vezama prema Beču i Münchenu, te čarter letovima prema južnoj Italiji tijekom ljetne sezone. Gostner je također imao planove za produženje piste aerodroma Bolzano za 260 metara kako bi omogućio većim zrakoplovima da operiraju na aerodromu. Međutim, početak operacija odgođen je do lipnja 2021. zbog utjecaja zatvaranja granica povezanih s COVID-19.

Prvi letovi kompanije obavljeni su 17. lipnja 2021. do Olbije i Ibize. Kompanija je započela s dvaput tjedno letovima između Bolzana i Berlinskog aerodroma Brandenburg 30. lipnja. Privremeno je obustavila operacije krajem 2021. dok je aerodrom Bolzano proširio svoju pistu sa 1.293 na 1.462 metra kako bi omogućio rukovanje većim zrakoplovima. Operacije su nastavljene 15. prosinca.