SAD SMO 'SIGURNI' Najsmrtonosnije raskrižje na M17 umjesto kružnog toka dobilo običan znak

prometna signalizacija

Raskrižje na sjevernom izlazu iz Mostara i spajanje na magistralnu cestu M-17 kod benzinske crpka 'Ina' već godinama puni stupce crne kronike zbog velikog broja prometnih nesreća, a nažalost nerijetko i onih sa smrtnim ishodom.

Gradske i županijske vlasti tromo promatraju rješavanje te problematike i pristupa se stihijski polovičnim rješenjima poput policajaca koji na par sati reguliraju promet, no od danas su se nadležni za ovaj dio ceste dosjetili nečega što bi po njima moglo smanjiti broj nesreća, a to je - upozorenje!

Iz sjevernog smjera (Sarajeva) ulaska u grad postavljena je vertikalna signalizacija koja upozorava da je pred vozačima opasno mjesto.

prometna signalizacija

Osim ovog poteza, ranije su rađeni slični potezi koji bi trebali bolje regulirati promet na ovom dijelu. U ožujku prošle godine postavljena su ogledala kako bi bila bolja preglednost vozila iz smjera juga i sjevera na priključak M-17.





Brojne nesreće

Na ovoj lokaciji zabilježene su česte prometne nesreće s lakšim ili težim posljedicama, no jedna od zadnjih je posebno sledila javnost kad je poginula 31-godišnja majka troje djece.

Četiri osobe su u ovom sudaru ozlijeđene, od kojih je dvoje djece. E.H. je nedugo nakon nesreće preminula u Kantonalnoj bolnici 'Dr. Safet Mujić' gdje su liječnici pokušavali reanimaciju, a njena djeca koja su bila s njom u automobilu su zadobila ozljede neutvrđenog stupnja. Inače, iza E.H. je ostalo troje djece.

Treba navesti kako je ovo jedno od kritičnih mjesta na području Mostara gdje se gotovo svakodnevno događaju sudari s manjom ili većom materijalnom štetom, te s lakše ili teže ozlijeđenim osobama, kao i sudari sa smrtnim ishodom.

Još 2019. godine izrađen je glavni projekt rekonstrukcije navedenog raskrižja, a postoji i projektna dokumentacija. Prema projektu, rješenje izlaska iz grada na M-17 riješeno je (u papirima) izgradnjom tunela za kolnički trak koji izlazi iz grada na M-17 i kružni tok, međutim zapelo je oko eksproprijacije, odnosno neriješenih imovinsko-pravnih odnosa.

Novim idejnim rješenjem od sredine 2022. godine prevaziđeni su imovinsko-pravni problemi, te bi se trebalo pristupiti izradi, odnosno rekonstrukciji postojećeg raskrižja. Međutim, kako saznajemo u ovoj godini Grad Mostar nema planiranih financijskih sredstava za rješavanje ovog problema.

Vjerojatno će se čekati izborna godina, kako bi se u kampanjama, na osnovu izgradnje, mogao 'uzeti' poneki politički bod. Do tada, vjerojatno ćemo brojati još žrtava prometnih nesreća na spornom raskrižju.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.