RUDARI NE ODSTUPAJU "Samo smjena direktora Elektroprivrede i Rudnika dolaze u obzir!"

RUDARI NE ODSTUPAJU "Samo smjena direktora Elektroprivrede i Rudnika dolaze u obzir!"

Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine jučer je na izvanrednoj sjednici u Tuzli formulirao svoje zahtjeve koji će danas ujutro biti dostavljeni Parlamentu FBiH na ruke predsjedavajućeg Mirsada Zaimovića, Vladi FBiH, odnosno premijeru Fadilu Novaliću, te predsjednicima svih stranačkih klubova i resornom ministru Nerminu Džindiću.

Njihov ultimativni zahtjev jest smjena direktora Elektroprivrede Bosne i Hercegovine Admira Andelije i direktora Rudnika Kreka. 

Već šesti dan u rudnicima se ne vrši proizvodnja uglja, zbog radničkog neposluha do kojeg je doveo novi Pravilnik o radu, po kome kako tvrde predstavnici Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH dolazi do smanjenja osnovne plaće. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo pokušali kroz socijalni dijalog s resornim ministarstvom kreirati prijedlog rješenja na osnovu koga se može izaći iz ove krize. Resorno ministarstvo je taj naš prijedlog proslijeđivalo Elektroprivredi BiH, mi kao sindikat smo imali utvrđenih devet točaka, sedam točaka smo u potpunosti usuglasili s Ministarstvom energije, rudarstva i industrije, dok je EP po prijemu tog akta iskazala spremnost da prihvati četiri točke, a na ostalih pet je dostavila mnogobrojne prijedloge izmjena i dopuna", izjavio je Sinan Husić predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH. 

Jedan od zahtjeva je i da Elektroprivreda BiH najkasnije do 3. prosinca traži suglasnost od Vlade Federacije za povećanje cijene uglja koji se isporučuje Elektroprivredi BiH. 

"Ovaj koncept restrukturiranja da sve ide preko leđa rudara više ne može. Mi za jedan dan imamo pet tisuća potpisa na peticiju podrške rudarima. Preko 200 posto je poskupjela struja od 2009. godine, koju mi plaćamo kao veliki potrošač. Cijena uglja nije ni marku povećana. Naša tona uglja za Elektroprivredu je 43 marke, a u maloprodaji 116 KM", izjavio je Zuhdija Tokić.

Također su naglasili da ukoliko njihovi dostavljeni zahtjevi ne budu ispunjeni do 3. prosinca, bit će organizirani novi prosvjedi ispred Vlade FBiH na koje će dovesti i svoje članove obitelji. 

"Imamo ekipe koje rade na čuvanju i održavanju jama. Mi smo spremni odmah krenuti u proizvodnju, čim ispune naše zahtjeve", izjavio je Tokić.

Kada će rudnici u sastavu Koncerna EP BiH početi s radom još uvijek nije poznato.