RS lažira podatke, FBiH milijardu na gubitku!

uio
... koje je Dnevnom avazu potvrdilo više dobro upućenih izvora, već duže vrijeme vrši se drastično nepravedno, u korist Republike Srpske, a na štetu Federacije BiH.

Neslužbene informacije govore da je FBiH pri tome oštećena za blizu milijardu maraka koje su otišle u manji entitet te ga faktički spasile financijskog kolapsa. Ali konačne cifre se tek trebaju utvrditi te se po zakonu napraviti poravnanje.

Naime, kako su potvrdili izvori bliski Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, koja i prikuplja indirektne poreze (PDV, akcize i cestarine), izvršene su provjere koje su pokazale velike zlouporabe prilikom prijave krajnje potrošnje.

Ta prijava je ključna jer se na osnovu nje vrši raspodjela novca. To znači da, ako je potrošnja izvršena u FBiH, novac od PDV-a trebao bi biti vraćen u FBiH, a, ako je izvršena u RS, onda ide u taj entitet. Na osnovu tih podataka se onda pravi koeficijent raspodjele milijardi maraka iz državne kase.

Međutim, novi saziv UO UIOBiH, odnosno pojedini članovi iz FBiH, avaz neslužbeno doznaje, izrazili su određene sumnje u pouzdanost podataka o prijavi krajnje potrošnje, posebno onih iz RS. Provjere su pokazale da u posljednje vrijeme krajnja potrošnja u FBiH, gdje je snažnija ekonomska aktivnost, uveliko raste, dok u RS pada, ali da se to ne pokazuje na prijavama.

Koeficijenti su tako u korist RS, koja je dobila stotine milijuna KM koje joj ne pripadaju, dok građani FBiH, usprkos ekonomskom rastu i zamahu, to ne osjete jer njihov PDV koji plate ide u manji entitet! Isti izvor, koji zbog činjenice da radi u UIOBiH mora ostati anoniman, ističe da vlasti RS traže od kompanija iz tog entiteta da pogrešno popunjavaju prijave o potrošnji da bi prikrile pravo stanje i tako osigurale vlastima više novca.

- Njima je tako naređeno da rade, neki su me čak pitali je li to nezakonito - kaže izvor Dnevnog avaza.

Problema s prijavom krajnje potrošnje bilo je i ranije te je prije nekoliko godina bila blokirana raspodjela s jedinstvenog računa. Međutim, u posljednje vrijeme, barem u javnosti, o tome se nije govorilo. Novac se dijelio bez problema, ali sugovornik Dnevnog avaza tvrdi da postoji razlog za to.