Rogić: Smanjenje mirovina? Možda!

...tako da već sada imamo kašnjenja od nekoliko dana, a teško je tvrditi da neće doći i do smanjenja mirovina do kraja godine – kazao je Ivan Rogić, zamjenik direktora Federalnoga zavoda MIO.

Prema njegovim riječima, Zavod ima oko 75.000 uplatitelja doprinosa, ali zamjetno je mjesečno smanjenje njihovih uplata.

− Postojeća gospodarska kriza upravo se na tom planu vrlo dobro može vidjeti. Iz mjeseca u mjesec smanjuje se dotok sredstava, tako da ćemo mirovine za rujan isplatiti sa zakašnjenjem od nekoliko dana – istaknuo je Rogić.

Sjednica Upravnoga odbora Zavoda MIO održana je 1. listopada, a s isplatom mirovina najvjerojatnije će se početi u ponedjeljak, 5. listopada. Visina mirovina za rujan trebala bi ostati jednaka kao i za prethodne mjesece.

− Na sceni je potpuna liberalizacija mirovinskoga osiguranja, tako da se radne organizacije iz krize pokušavaju izvući slanjem svojih zaposlenika u prijevremenu mirovinu, što opterećuje Zavod MIO. Mi svake godine dobijemo od 10.000 do 12.000 novih umirovljenika, a prošle godine čak 16.000 njih. Zbog toga ćemo morati tražiti strogo ispunjenje zahtjeva da budući umirovljenik ima ili 40 godina radnoga staža ili 65 godina starosti, s minimalno 20 godina radnoga staža – rekao je Rogić.

On je istaknuo da su od vlade Federacije BiH u Zavodu MIO dobili obećanja da će do kraja ove godine i početkom sljedeće dobiti dio novca od kredita BiH s Međunarodnim monetarnim fondom.

− Obećano nam je da ćemo i mi dobiti dio toga kolača, što će puno značiti za naš financijski oporavak – kazao je.

Iz Federalnoga zavoda MIO mirovine sada prima oko 352.000 umirovljenika, a najviše ih ima minimalnu mirovinu u iznosu od 298 KM.

slobodna dalmacija