RODITELJI U HERCEGOVINI PROTIV VIBER NASTAVE "Djeca će nam biti trajno oštećena"

Škola
Ilustracija / hercegovina.info

Roditelji s područja Županije Zapadnohercegovačke pokrenuli su peticiju oko nastave u novoj školskoj godini, koja će biti upućena Vladi, svim gradonačelnicima i načelnicima i Kriznom stožeru, objavila je danas na facebooku inicijativa Vratimo djecu u škole.

“Mi građani ŽZH koji potpisujemo ovu peticiju od javnozdravstvenih i prosvjetnih  vlasti molimo da se pronađe najprikladniji model kako bi se nastva odvijala u školi te da se nastava na daljinu odvija samo u slučaju opće karantene”

“Pratimo razvijenija društva od nas i vidimo da nije bitno da samo ekonomija živi već se puno treba ulagati i u znanje naše djece. Djeca nisu glavni prijenosnici bolesti – infekcije COVID 19, niti su u najvećem riziku, a oni upravo kroz zatvorene škole najviše ispaštaju”.

“Ne umanjujući trud koji je većina prosvjetnih djelatnika uložila u odvijanje nastave na daljinu proteklih mjeseci, mi kao roditelji najbolje smo upiznati s teškoćama u odvijanju nastvae, te s razlogom vjerujemo da su naraštaji učenika uskraćeni u prijenosu znanja i kvaliteti nastave, te da se postojeće stanje ne može produžavati. U slučaju nastavka učenja na daljinu kao jedinog načina odvijanja školske nastave naraštaji djece će biti trajno oštećeni, a smirao školskog sustava I radna mjesta zaposlenih u obrazovanju ugrožena”

“Osim prijenosa znanja, pohađanje nastave u školi ima podjednako važnu socijalnu funkciju razvoja radnih navika i duhovnog sazrijevanja. “Učenje na daljinu” je mogućnost od koje najviše koristi mogu imati odrasle osobe koje imaju jasnu motivaciju I ciljeve koje postižu učenjem. Kopd djece u osnovnoj I srednjoj školi zamjena pohađanja nastave u školi učenjem na daljinu može ostaviti trajne obrazovne, socijalne i emocionalne štete”

“Također, odvijanje nastave na daljinu produbljuje socijalne razlike između djece ovisno o imovinskom stanju obitelji iz kojih potječu jer je jasno da će obitelji boljeg imovnog stanja iznaći načine dopunske nastave za svoju djecu koji neće biti dostupni svima. U slučaju da javnozdravstvene I prosvjetne vlasti budu razmatrale odluku o nastavku nastave na daljinu tražimo da se u tom slučaju onim roditeljima koji žele da njihova djeca pohađaju nastavu u školi to pravo bezuvjetno osigura”, kaže se između ostalog, u peticiji koju potpisuju roditelji u ZHŽ.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.