RODITELJI PIŠU Prvo ima temperaturu, pa za 10 minuta nema

Koronavirus
Ilustracija

Nekoliko roditelja požalilo nam se na nepouzdanost bezkontaktnih toplomjera, koji se koriste u vrtićima i školama. Navodi da se događa da pri prvom mjerenju pokažu temperaturu, zbog čega škola alarmira roditelje, da bi prigodom ponovljenog mjerenja pokazali nisku temperaturu, čak isoid 36 ili pak normalnu.

Predsjednik sindikata učitelja Slavko Lauš kaže da nije upoznat sa takvim slučajevima u školama, no da je, osobito prvih dana, kada su se djeca navikavala na mjerenje temperature, bilo slučajeva da dijete ima temperaturu, pa za 15-tak minuta kada se smiri – nema. 

O pouzdanosti beskontaktnih toplomjera pitanja roditelji postavljaju pitanja i na internetu. Tako jedna liječnica odgovara da su beskontaktni toplomjeri u odnosu na one kontaktne su ipak nešto manje pouzdani.

“Kada se primjenjuju, uvijek je poželjno više puta provjeravati temperaturu, da smo sigurni da je mjerenje u redu. Moguće su greške ako je koža vlažna i oznojena, a ako se u nekoliko pokušaja pokazuju različite vrijednosti znači da nismo dobro mjerili te je tada najbolje točnu temperaturu provjeriti nekim od kontaktnih toplomjera”, poručuje pedijatrica.