REVIZORSKO IZVJEŠĆE Fahrudinu Solaku i nakon suspenzije isplatili dodatak na plaću

fahrudin solak, afera respiratori, fahrudin solak, FUCZ
hercegovina.info

Izvješće o financijskoj reviziji Federalne uprave civilne zaštite za 2020. godinu (FUCZ) pokazaLo je svu bahatost u radu institucije koju godinama prate brojne afere i skandali.

Revizori su evidentirali niz propusta u radu FUZC-a na čijem je čelu v.d direktor Enes Memić. On je na poziciji zamijenio suspendiranog Fahrudina Solaka, kojem se sudi u aferi "Respiratori" za nabavku 100 respiratora po cijeni od 10,5 milijuna KM, piše Avaz.

Rješenje o njegovoj privremenoj suspenziji

No, revizori su otkrili šokantne podatke.

 "Konstatirali smo da je obračunat i isplaćivan posebni dodatak na plaću u visini od 20% direktoru Uprave i nakon što je Vlada FBiH 12. 5. 2020. godine donijela rješenje o njegovoj privremenoj suspenziji. U razdoblju od 12. 5. do 31. 12. 2020. godine direktoru Uprave obračunate su i isplaćene mjesečne neto plaće s posebnim dodatkom za posebne uvjete rada u iznosu od 2.605 KM, od čega 388 KM po osnovu posebnog dodatka na plaću, iako zbog mjere privremene suspenzije u ovom razdoblju nije vršio dužnost (neto plaća bez posebnog dodatka iznosi 2.217 KM)", navodi se u izvješću.

fahrudin solak,FUCZ

Ali, tu nije kraj trošenju proračunskog novca i bezobrazluku čelnih ljudi ove federalne institucije.

Revizori su utvrdili da jednom zaposleniku koji je bio na bolovanju odobren poseban dodatak na plaću u visini od 45%.

"Isplaćena mu je neto plaća u iznosu od 1.372 KM. Budući da u kolovozu nije radio niti jedan dan, zaposleniku je trebalo obračunati i isplatiti iznos od 992 KM, odnosno za 380 KM manje u odnosu na obračunatu i isplaćenu neto plaću", istaknuto je.

Također, utvrđeno je da obračun i isplata bruto plaća i naknada plaća nisu izvršeni u skladu s članom 23. Zakona o plaćama i članom 192. Zakona o zaštiti i spašavanju u dijelu koji se odnosi na utvrđivanje prava, obračun i isplatu posebnog dodatka na plaću po osnovu posebnih uvjeta rada.

"Što za posljedicu ima da se iskazani troškovi bruto plaća i naknada plaća u iznosu od 5.440.028 KM mogu značajno razlikovati od onih koji bi se utvrdili dosljednom primjenom zakonskih propisa. Ne možemo kvantificirati efekte ovog odstupanja na financijska izvješća."

Osnovanost obračuna i isplate dodatka na plaću

Utvrđeno je da pravilnik o plaćama i naknadama nije usklađen sa Zakonom o plaćama i Zakonom o zaštiti i spašavanju u dijelu obračuna i isplate posebnog dodatka na plaću za posebne uvjete rada za pripadnike deminerskih timova koji nisu neposredno uključeni u poslove deminiranja, kada pripadnici tih timova na terenu ne obavljaju poslove deminiranja.

"Također, ne možemo potvrditi osnovanost obračuna i isplate dodatka na plaću zbog posebnih uvjeta rada za zaposlenike koji vrše stručne, administrativne, tehničke i druge poslove s obzirom na to da svi ne rade pod posebnim uvjetima rada vezanim za poslove opasne po život u odnosu na druge organe uprave", navedeno je.

Federalni revizori nisu mogli analizirati određene nabavke (respiratori, testovi, maske, kombinezoni…) jer su, kako su naveli, nadležne institucije (Tužiteljstvo BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu, Općinski sud Sarajevo) izuzele ovu dokumentaciju.