REVIZORI U ZRAČNOJ LUCI "90% prihoda su donacije i subvencije, zapošljavanje pripravnika, netransparentne javne nabavke..."

Revizija Zračna luka Mostar

Federalni revizori utvrdili su brojne nepravilnosti u Zračnoj luci Mostar zbog čega su u prvom dijelu dali negativno mišljenje, a u drugim negativno mišljenje izvješća. Negativno mišljenje u tom javnom poduzeću zaradili su jer financijska izvješća ne prikazuju istinito i fer financijski položaj, uspješnost, novčane tijekove i promjene na kapitalu.

Utvrđeno je da nije izvršena procjena postoje li pokazatelji da je vrijednost nekog sredstva umanjena što za posljedicu može imati da je nadoknadivi iznos sredstava manji od knjigovodstvene vrijednostu u iznosu od 12.650,921 maraka, tj. da su sredstva i financijski rezultat precijenjeni.

Zračna luka je profitabilna samo 10%, sve ostalo plaćaju građani. Vuku se i sudski sporovi...

U nastavku se navodi da Uprava Zračne luke nije izvršila procjenu, a nije objavila ni značajnu neizvjesnost poslovanja. Prihodi od subvencija i donacija veći su od prihoda koje Društvo ostvaruje obavljanjem redovnih poslovnih aktivnosti i iznose 2.250.119 KM, što je 90% ukupno ostvarenih prihoda. Navedeno omogućava Društvu pokriće tekućih troškova poslovanja, od čega samo za plaće i ostala osobna primanja 1.763.858 KM. Ove okolnosti stvaraju sumnju u sposobnost Društva da nastavi s vremenski neograničenim poslovanjem, što nije objavljeno u financijskim izvješćima.

Revizija Zračna luka Mostar

U mostarskoj Zračnoj luci podcijenili su također i potencijalne obveze tako da za pokrenute sudske sporove nisu računali da bi to moglo koštati najmanje 75 tisuća maraka što je rezultiralo precijenjenim financijskim rezultatom.

Nema nikoga tko bi procijenio rizike poduzeća, a ne djeluju kao previše brinu o javnim nabavkama.

Revizorsko izvješće koje potpisuju Dragan Kolobarić i Dževad Nekić utvrdilo je i da ne postoji Odbor za reviziju koji bi osigurao da interne kontrole budu adekvatne i funkcioniraju kako je predviđeno, kao i to da nije napravljen trogodišnji plan poslovanja sukladno Zakonu o javnim poduzećima. 
Naglašavaju da, iako je obvezno, u tom javnom poduzeću nisu primjenjivali za sve odredbe Zakona o javnim nabavama kako bi se osigurala transparentnost i omogućio veći stupanj stvarne konkurencije i efikasnije trošenje javnih sredstava. 

Još uvijek se čeka natječaj za izbor ravnatelja.

Sukladno Statutu Društva, Upravu čine: ravnatelj i izvršni ravnatelj za razvoj Zračne luke. Odlukama Nadzornog odbora i na temelju suglasnosti gradonačelnika Mostara zaključivani su ugovori s vršiteljem dužnosti ravnatelja u kontinuitetu od lipnja 2020. do lipnja 2022. godine, a posljednjom izmjenom ugovor je produžen do 14. prosinca 2022. godine, ili do okončanja natječajne procedure. S vršiteljem dužnosti izvršnog ravnatelja ugovor je zaključen u studenom 2021. na razdoblje od šest mjeseci, koji je nakon isteka produžen do studenog 2022. godine. Nadzorni odbor je na drugoj redovnoj sjednici održanoj 4. 5. 2022. donio Odluku o raspisivanju javnog natječaja za izbor i imenovanje ravnatelja i izvršnog ravnatelja Društva, ali do okončanja revizije nije provedena natječajna procedura.

To ih nije obeshrabrilo da pripravnici dobiju ugovore na neodređeno vrijeme. 

Kako se u revizorskom izvješću nalazi šest radnika u 2021. i 2022. godini koji su primljeni po programu Službe za zapošljavanje HNŽ nakon provedenog natječaja ove godine u travnju su primljeni u radni odnos na neodređeno vrijeme. 

Revizija Zračna luka Mostar


Izvješće neovisnog revizora daje se na osnovu provedene financijske revizije, koja obuhvaća reviziju financijskih izvješća i reviziju usklađenosti aktivnosti, financijskih transakcija i informacija s relevantnim zakonima i drugim propisima.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.