Revizija utvrdila neefikasnost Novalićeve vlade, a sad Vlada FBiH godinu dana traži revizore koji će im napisati da su bili dobri

Vlada FBiH,revizija,Fadil Novalić,Federacija BIH

Nakon što je prošle godine onemogućila daljnji rad Ureda za reviziju na utvrđivanju efikasnosti Vladinih mjera na ublažavanju posljedica pandemije na gospodarstvo, Vlada FBiH traži privatnu tvrtku da uradi evaluaciju po mjeri Vlade. Potraga za privatnim revizorima već godinu dana je bezuspješna - niti jedna tvrtka nije se prijavila na natječaj.

Već godinu dana Vlada FBiH pokušava angažirati privatnu tvrtku da utvrdi jesu li Vladine mjere za ublažavanje posljedica pandemije pomogle gospodarstvu. Odgovor na ovo pitanje dobili su prošle godine od federalnih revizora u formi nekoliko izvješća. Kako se izvješća nisu dopala Vladi, iz Vlade su namjerili da se ovim pitanjem federalni revizori više ne bave. Nakon prvobitno javno ispoljene ljutnje, Vlada FBiH poduzima diskretne poteze tako da do drugog izvješća federalnih revizora ne dođe. Nadležna ministarstva i institucije odbile su dostavljati podatke Uredu za reviziju neophodne za izradu Glavne studije revizije učinka koja bi pokazala kolika je zaista bila efikasnost mjera koje je Vlada poduzela da ublaži posljedice pandemije na federalno gospodarstvo.

"Da bi ublažili kritike javnosti, Vlada FBiH prošle godine odlučila je angažirati privatnu tvrtku koja bi uradila evaluaciju po mjeri Vlade. Potraga za privatnim revizorima već godinu dana je bezuspješna", piše Žurnal.

Natječaj za angažiranje privatne tvrtke za izradu evaluacije vladinih mjera više puta je poništavan, jer niti jedna ponuda nije dostavljena. Polovinom kolovoza ove godine raspisan je novi natječaj. Rok za dostavljanje ponuda je sedmi rujna. Federalna vlada traži evaluacijski tim od  najmanje četiri evaluatora s licencom ovlaštenog revizora i preko 15 godina iskustva, od čega minimalno jedan posjeduje licencu ovlaštenog revizora u EU. Za ovo je Vlada spremna izdvojiti do 128.200 KM.

Zašto Vlada traži privatnu tvrku da radi posao federalnog Ureda?

Početkom lipnja prošle godine Ured za reviziju institucija FBiH objavio je izvješće revizije učinka "Efikasnost planiranja i realizacije mjera za ublažavanje ekonomskih posljedica pandemije Covid-19". U izvješću su utvrđeni brojni nedostaci te je generalni zaključak revizije bio da mjere iz Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, a koje su predstavljale prvi odgovor nadležnih institucija na nastalu krizu, nisu dovoljno ublažile posljedice koje je pandemija COVID-19 ostavila na gospodarstvo jer nisu efikasno planirane, donesene i realizirane, niti je osigurano odgovarajuće praćenje provedbe mjera i ostvarenih efekata.

Izvješće je došlo samo par dana nakon sramotne press konferencije koju je organizirala Vlada FBiH nezadovoljna izvješćima koje je Ured za reviziju uradio za četiri federalna ministarstva koja su podijelila oko 90 milijuna KM Vladine pomoći.

Od tada traju opstrukcije i otvoreni pritisak na sprečavanju daljnjeg rada revizora Ureda za reviziju institucija FBiH na praćenju efekata Vladinih mjera pomoći gospodarstvu. Pojedine institucije, pa i poduzeća odbijali su revizorima dostaviti traženu dokumentaciju, ignorirali su preporuke ili otvoreno pokušavali izvršiti pritisak na Ured da izmjeni izvješće.

Pritisak Vlade FBiH doveo je do toga da Ured za reviziju krajem rujna prošle godine objavi Memorandum  o odustajanju od glavne studije revizije učinka „Efektivnost mjera za ublažavanje ekonomskih posljedica pandemije COVID-19“.

Kao jedan od razloga odustajanja navedeno je i „nedostavljanje financijskih izvješća korisnika financijske pomoći od strane Financijsko-informatičke agencije” koje ni nakon više zahtjeva ova agencija nije dostavila Uredu. Osim toga revizori su naveli da ni nadležna ministarstva, koja su podijelila oko 90 milijuna KM, nemaju precizne podatke je li i u kojoj mjeri podijeljeni novac financijski pomogao tvrtkama te je li smanjeno otpuštanje radnika.

Mjesec dana nakon što su iz Ureda za reviziju institucija FBiH obavijestili javnost da ne mogu uraditi glavnu studiju o efektima Vladine pomoći, iz Vlade FBiH angažirali su PR agenciju. Podsjetimo, dodjelu posla vrijednog više od 800 tisuća KM Vlada je „upakirala“ u reformskom duhu, iako je sasvim jasno da se radi o PR-u na račun građana kako bi se barem na trenutak zaboravili loši rezultati „korona zakona“ ali i slike premijera u sudnici.

Bez obzira na silni marketing, Vlada FBiH već godinu dana ne može naći privatne revizore da urade izvješće po mjeri Vlade. Ukoliko ni na novi natječaj ne pristigne niti jedna ponuda Vlada FBiH ne mora brinuti. Neće biti izvješća po mjeri Vlade ali ni novog izvješća po kriterijima federalnih revizora.