REVIZIJA FEDERALNOG MINISTARSTVA ZDRAVSTVA Jedni druge imenuju u komisije, zaradi se više od 18 000 KM godišnje

federalno ministarstvo zdravlja ,revizija,Zavod za zdravstveno osiguranje
pixabay

U komisijama Federalnog ministarstva zdravstva su većinom imenovani zaposlenici koji obavljaju rukovodeće poslove (tajnik, savjetnici i pomoćnici ministra i šefovi odsjeka), navodi se u Izvještaju o financijskoj reviziji Federalnog ministarstva zdravstva za 2022. godinu.

  • Zaposlenici su pojedinačno ostvarili primanja na godišnjem nivou od 50 KM do 18.020 KM. Ministarstvo nije donijelo interni akt kojim bi se ograničio broj komisija u kojima mogu sudjelovati zaposlenici, kao ni maksimalni iznos naknade za rad u komisijama koji mogu dobiti na godišnjem nivou, što može utjecati na obavljanje redovnih poslova i aktivnosti - navode federalni revizori.
  • federalno ministarstvo zdravlja ,revizija,Zavod za zdravstveno osiguranje

Ponovo su ukazali na problem stanovnika Federacije koji nemaju pravo na besplatno liječenje.

U skladu sa Ustavom Federacije BiH i članom 3. Zakona o zdravstvenoj zaštiti, svaka osoba ima pravo na zdravstvenu zaštitu i na mogućnost ostvarivanja najvišeg mogućeg nivoa zdravlja. Točkom 12. člana 19. Zakona o zdravstvenom osiguranju definirano je, između ostalog, da su osiguranici i nezaposlene osobe koje su se prijavile zavodu za zapošljavanje u točno propisanim rokovima, piše Faktor.

- Utvrdili smo da značajan broj stanovnika FBiH nema mogućnost dobivanja zdravstvene iskaznice zbog toga što su nakon prestanka radnog odnosa ili gubljenja statusa učenika ili redovnog studenta i sl. propustili propisani rok od 30 dana za prijavu nadležnim službama za zapošljavanje.

Uzrok ovog problema jednim dijelom proizlazi iz činjenice da se iz proračuna svih županija ili općina ne financira zdravstveno osiguranje neosiguranih osoba, što nije u skladu sa Odlukom o utvrđivanju osnovnog paketa zdravstvenih prava Parlamenta FBiH.

Zbog navedenog ističemo potrebu preispitivanja postojećih zakonskih propisa iz oblasti zdravstva u FBiH, s ciljem stvaranja uvjeta da sve nezaposlene osobe dobiju pravo na zdravstvenu legitimaciju i pružanje zdravstvene zaštite u skladu sa usvojenim osnovnim paketom zdravstvenih prava - navode federalni revizori.

Ponovo su upozorili na činjenicu da Ministarstvo ni u 2022. godini nije predložilo Vladi Federacije Bosne i Hercegovine imenovanje stalnog Upravnog odbora Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja zbog nedostavljanja prijedloga dva županijska ministarstva zdravstva, što nije u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju.

Imenovanje Upravnog odbora nije izvršeno jer prijedloge članova u Upravni odbor nije dostavilo Ministarstvo zdravstva Županije Zapadnohercegovačke, kao ni Ministarstvo zdravstva Hercegbosanske županije, čiji je dosadašnji predstavnik 23.3.2020. godine podnio neopozivu ostavku na mjesto člana privremenog Upravnog odbora (zbog preuzimanja funkcije općinskog načelnika). Ministarstvo je upućivalo urgencije svake godine u periodu od 2015. do 2022. da županijska ministarstva dostave prijedloge članova za imenovanje predstavnika županija, ali oni nikad nisu dostavljeni.

- To za posljedicu ima da od 2015. godine ovim Zavodom upravlja privremeni Upravni odbor imenovan na period do tri mjeseca - navodi se u izvještaju.

Na čelu Upravnog odbora je tajnica Federalnog ministarstva zdravstva Snježana Bodnaruk.