REPUBLIKA SRPSKA DONIRA CJEPIVO FEDERACIJI "Ovo je vrhunac cinizma, rušenje države, s gnušanjem to treba odbiti"

cjepivo, koronavirus cjepivo, cjepivo, koronavirus cjepivo, AstraZeneca, cjepivo, koronavirus cjepivo, cjepivo, koronavirus cjepivo
Fena

Republički stožer za izvanredne situacije Republike Srpske prihvatio je informaciju o donaciji cjepiva protiv koronavirusa Federaciji BiH, te je suglasan da se FBiH donira 15.200 doza cjepiva AstraZeneca.

Stožer je na današnjoj telefonskoj sjednici prihvatio informaciju o donaciji cjepiva protiv koronavirusa za građane općina Bosansko Grahovo, Glamoč, Bosanski Petrovac i Drvar.

"Republički stožer za izvanredne situacije suglasan je da se Domu zdravlja Drvar donira 2.000 doza sjepiva protiv koronavirusa proizvođača AstraZeneca za cijepljenje građana općina Bosansko Grahovo, Glamoč, Bosanski Petrovac i Drvar", priopćeno je iz Biroa Vlade RS za odnose s javnošću, prenosi Fena.

Na sjednici je prihvaćena i informacija o donaciji cjepiva Univerzitetu u Tuzli, te je Republički stožer suglasan da se ovom univerzitetu donira 1.000 doza cjepiva AstraZeneca.

Republički stožer je donio i zaključke o raspodjeli ukupno 75.000 doza komponente jednog cjepiva Sputnjik. U priopćenju se navodi da je Stožer upoznat s informacijama o raspodjeli ovih 75.000 doza.

"Ovim zaključcima zadužen je Institut za javno zdravstvo Republike Srpske da izvrši raspodjelu u skladu s navedenim u informacijama. Također, zadužuje se Institut da prati potrebe zdravstvenih ustanova koje sprovode cijepljenje, te da u skladu s njima obavlja preraspodjelu isporuka doza cjepiva zdravstvenim ustanovama koje sprovode cijepljenje", naglašava se u priopćenju.

Na današnjoj sjednici je donesen zaključak o raspodjeli 25.000 doza komponente dva cjepiva Sputnjik, 290.000 doza cjepiva proizvođača Sinopharm,  93.600 doze cjepiva proizvođača Pfizer te 64.190 doza cjepiva proizvođača Astra Zeneca.

Na ovu informaciju, reagirao je infektolog, dr. Ednan Drljević. On je u izjavi za "Avaz" kazao kako ovu donaciju s gnušanjem treba odbiti.

"To je vrhunac cinizma. Taj isti Zoran Tegeltija ne da nam da država kupi cjepivo, a onda nam je RS daje. Neka Tegeltija nabavi cjepivo i za mene, i za tebe, a ne da mi ti nešto doniraš. Ovo je nedopustivo, ovo je uvreda što rade. Pa, ne daju nam da se formira ministarstvo zdravstva na državnoj razini, da država nabavi cjepivo. Tegeltija je jedan od glavnih uzroka što mi nemamo cjepivo, i sada ih RS donira. To je samo rušenje države i ništa drugo", ističe dr. Drljević.