REKTOR SARAJEVSKOG UNIVERZITETA ''Sve odluke o oduzimanju zvanja Sebiji Izetbegović ostaju na snazi''

Sebija Izetbegović i Škriljej
Raport

Nakon što je Tužiteljstvo Županije Sarajevo jučer objavilo kako neće provoditi istragu o zagrebačkom indeksu direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, rektor UNSA-e Rifat Škrijelj na današnjoj konferenciji za medije kazao je kako ne prakticira davati komentari sudskih i tužiteljskih odluka, da nije za to nadležan, kompetentan, a niti zainteresiran.

“Danas smo dobili obavještenje Tužiteljstva ŽS. UNSA je postupala prema Zakonu o visokom obrazovanju, Statutu i pravilima Univerziteta, a ne prema tužiteljskim i sudskim postupcima od ožujka ili studenoga prošle do lipnja ove godine. Postupak utvrđivanja kaznene odgovornosti nije bio predmet analize UNSA-e. Mi smo nadležne obavijestili o postupku koju smo vodili, a tiče se akademske odgovornosti, a te institucije su po službenoj dužnosti formiralo predmet i postupale po svojoj metodologiji.

Postupci Tužiteljstva ŽS nemaju nikakve veze s postupanjem UNSA. Tužiteljstvo je postupalo po kaznenoj, a UNSA po akademskoj i znanstvenoj odgovornosti”, kazao je Škrijelj, prenosi Raport.

Rektor je naglasio kako sve odluke Senata ostaju na snazi dok sud ne donese drugačije odluke. Ponovio je kako su u pitanju odluke Senata o brisanju Sebije Izetbegović iz matične knjige magistarskog studija, stavljanja van snage odluke o zvanju redovne profesorice iz 2014. godine te brisanje iz matične knjige doktoranada.

“Zadnju odluku nismo proveli jer je u međuvremenu na zahtjev Sebije Izetbegović i njenog odvjetničkog tima Općinski sud u Sarajevu donio prvo privremenu pa mjeru osiguranja koja je na snazi do donošenja sljedeće sudske odluke. Ona je na snazi dok se Županijski sud ne očituje po žalbi koju je uložio Univerzitet.

Kada Županijski sud kaže svoj stav, onda ćemo znati što će biti s tom mjerom osiguranja. Do tada sam zaustavio postupak objave u Službenim novinama o brisanju iz matične knjige doktoranada Sebije Izetbegović. To ne znači da je taj postupak promijenjen, kao ni da je promijenjena odluka Univerziteta.

U slučaju magisterija, Sebija Izetbegović je brisana iz registra magistara jer smo na Senatu donijeli odluku da se briše iz registra jer nije dokazala da je ispite koje ima u indeksu iz Zagreba položila jer nije dostavila uvjerenje o položenim ispitima sa Sveučilišta u Zagrebu. Nije dostavila ni odluku Medicinskog fakulteta u Sarajevu da su joj ti ispiti priznati, nije dostavila uvjerenje o položenim ispitima na Medicinskom fakultetu u Sarajevu na kojem je nastavila studij, niti diplomu magistra koju ne posjeduje. Magisterij je poništen, brisana je iz registra, što je bio preduvjet za prijavu doktorata i za izbor u zvanje redovne profesorice. Sud je odbio zahtjev za izdavanje mjere osiguranja, žalili su se i žalba je odbijena od Županijskog suda. To ide u redovnu proceduru da dokazuje da je magisterij završen”, kazao je Škrijelj.

Podsjetio je i da je kada je u pitanju izbor u akademska zvanja, sud obio izdati mjere osiguranja, njen odvjetnički tim se žalio i čeka se odluka Županijskog suda.

“Odluke Senata i rješenja koja je donio rektor su na snazi do odluke Suda”, kazao je rektor.

Zatim je Škrijelj govorio o, kako je kazao, prijetnjama kojima je izložen.

“Zbog stalnih pritisaka i prijetnji odvjetnika Rifatu Škrijelju, rektoru UNSA-e, odlučio sam ih javno pozvati da prestanu s prijetnjama, a neka poduzimaju korake koje su do sada poduzimali. Upućivane su fingirane laži i lažne kaznene prijave protiv rektora u Tužiteljstvu ŽS. Postupali su u provjeri tih navoda i očigledno je da je u fokusu odvjetničkog tima i drugih NN lica pokušaj osvete rektoru Rifatu Škrijelju. Odluke nije donio rektor, nego Senat s po 30 glasova za sve tri odluke.

Rješenjem inspekcije je naređeno je da brišemo Sebiju Izetbegović iz registra magisterija, a to se moralo uraditi i po službenoj dužnosti. Odvjetnički tim Sebije Izetbegović vrši odmazdu protiv Rifata Škrijelja. Poručujem da prestanu. Imaju sud, pokrenuli su tri sudska postupka i neka na sudu dokažu da Sebija Izetbegović ima ono što mi nismo mogli pronaći”, kazao je Škrijelj.

Dodao je kako je jučer kap prelila čašu, kada su odvjetnici Sebije Izetbegović poručili da se zbog odluke Tužiteljstva da se neće voditi kazneni postupak, UNSA mora sve poništiti. Rektor je poručio je kako je to zamjena teza.

Univerzitet će promijeniti odluku ako sud to kaže, a ne odvjetnički tim Sebije Izetbegović. Pozivali su me da namjerno odugovlačim u nekim medijima, da je to neki politički tim.

Odvjetnički tim je ometao u radu organe i tijela UNSA iznošenjem u javnost netočnih činjenica. Nisam žalostan što je Tužiteljstvo donijelo ovakvu odluku, naprotiv, meni je drago ako Sebija Izetbegović nema kaznenu odgovornost. Ne mora mi to nitko vjerovati, ali mi je drago. Ali, ako nema njene odgovornosti, tko je odgovoran na Medicinskom fakultetu da joj se omogući da nastavi postdiplomski studij bez uvjerenja o položenim ispitima, bez nastavnog plana i programa iz Zagreba? U Zagrebu je bila upisana na studij na engleskom jeziku i došla je na drugi studijski programa, jer ovaj nije postojao. Tko je to odlučio bez uredne dokumentacije? Tada je fakultet imao dekana, prodekana, zakone i Statut. Neka to Tužiteljstvo ispita. To što nema dokumentacije, neka se dokaže na sudu. I tu je čist račun, duga ljubav između mene i njenih odvjetnika”, rekao je Škrijelj.

Naglasio je kako ne osjeća nikakvu odgovornost.

“Indeks u Hrvatskoj od prije nekoliko godina nije javna isprava. Ja sam 36 godina profesor univerziteta, indeks je privatni dokument, a sve što se čuva je u studentskoj službi. Za Sebiju Izetbegović to nije nađeno i za to ona snosi odgovornost”, kazao je Škrijelj.