REKTOR SARAJEVSKOG UNIVERZITETA "Od Sebije me ne čudi ništa, bila je spremna 30 godina razvijati karijeru bez diplome"

Sebija Izetbegović i Škriljej
Raport

U nedostatku argumenata i dokaza da je u pravu, Sebija Izetbegović pokušava izmišljotinama blatiti Univerzitet i mene kao rektora, kazao je za Avaz prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu.

Podsjetimo, Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a, ostala je bez zvanja redovne profesorice na Medicinskom fakultetu UNSA-e, kao i bez diploma magistra i doktora medicinskih znanosti. 

Dobila otkaz

Posljednjom odlukom UNSA-e i Medicinskog fakulteta, Izetbegović je dobila otkaz na mjestu redovne profesorice, a za sve je okrivila rektora Škrijelja.

Izetbegović je rekla kako je nevjerojatno kako je dekanica Medicinskog fakulteta Amina Valjevac potpisala odluku o otkazu na Medicinskom fakultetu.

"Zvala sam je, dekanica je plakala, rekla je da je pod pritiskom, da joj rektor prijeti, da je svjesna da mi rektor čini ogromnu nepravdu, ali se boji za svoju poziciju. To zorno pokazuje kakvu je strahovladu Rifat Škrijelj zaveo na UNSA-i", navela je Izetbegović za jedan portal.

Rektor Škrijelj oštro je odbacio ovakve optužbe rekavši da Sebija nema argumente za ove tvrdnje, kao što nema ni diplome.

Ona je problem

"Nisam ja problem, kao ni UNSA, problem je to što bivša profesorica ne može shvatiti da, nakon što je izgubila zvanje magistra koje nije regularno stekla i nakon što je od Senata stavljena izvan snage odluka o izboru u zvanje profesorice na Medicinskom fakultetu, ne može biti zaposlena u toj organizacijskoj jedinici UNSA-e. To što ona misli da bez dokumenata može raditi onako kako je navikla i misli da treba, to nije održivo. Sve njene optužbe su netočne, ali me ne iznenađuju, jer netko tko je bio spreman više od 30 godina razvijati svoju “akademsku karijeru” bez uredno završenog postdiplomskog studija, sve ostalo što kaže i radi me ne iznenađuje", rekao je prof. dr. Škrijelj.