REAKCIJE VIJEĆNIKA I STRANAKA Pokrili cijeli Rondo, pa zelenu oazu našli ispod desetak kvadrata trafike

Trafika Rondo

Jedna mala i posve obična mostarska trafika uzburkala je duhove u gradu na Neretvi. Nekoliko tisuća građana već je potpisalo peticiju za ostanak trafike na samoj trafici ili online, a vlasnici stiže i podrška stranaka koje nisu dio vlasti u Mostaru. Peticija podrške ostanku trafike potpisuje se i u Mostarskim mamama. 

HRS-ov Silvio Bubalo trafiku je obišao, kao i neovisna vijećnica Boška Ćavar, a negodovanja šalju mnoge stranke i pojedinci koji nisu uz mostarsku vlast po ovoj temi. 


„Problem uklanjanja trafike na Rondou ne traje od neki dan, on traje već pola godine. Na jednoj od prethodnih sjednica, mislim 32. imali smo odluku o raspodjeli trafika u Gradu u Mostaru i HRS je već tada primijetio da se ta trafika hoće skloniti. Ispunjavala je sve urbanističko-tehničke zahtjeve, a opet je namjera bila da je se skloni. Mi smo sasvim slučajno to detektirali na sjednici i tražili da je ostave iako je amandman ispred HDZ-a došao da se skloni. U tom trenutku nam je postalo sumnjivo, malo smo detaljnije pogledali planove i shvatili u biti da se ide na ruku stranačkom tajkunu. Na sjednici koja slijedi, čim su stigli planovi prvo što sam provjerio bilo je da vidimo da nisu nešto mijenjali oko te trafike i shvatili smo da prenamjenjuju zemlju u zelenu površinu. Zamislite da prenamjenu u zelenu površinu traže vlasnici objekta koji su napravili zgradu na 100 posto parcele, a bez ijedne zelene površine, bez ijedne travke, a da ne pričamo o pristupu dostavnim vozilima“, kazao je Bubalo. 

Genijalne ideje genijalnih umova

O svemu se jutros oglasio i Gradski odbor HDZ 1990. „Ovih dana smo svjedoci kako uzurpatori javnih površina i investitori prekomjerne izgrađenosti vlastitih parcela, stavljaju sebe u ulogu osvještenih ekologa i zaštitara zelenih gradskih površina. Isti oni koji su svaki centimetar svoje građevinske parcele pokrili stambeno poslovnim kvadratima i prekršili sve propise i zakone o namjeni građevinskih površina. Apetiti za financijskom dobiti su im tjekom investicijske gradnje zamaglili svaku primisao da jedna urbana sredina treba zelene prostore. I kada su kompletnu, do prije njih zelenu gradsku parcelu Rondo, prekrili unosnim poslovnim kvadratima, dosjetili su se da gradu nedostaju zelene oaze. Iz netom probuđene građanske svjesti, su izvukli rješenje u uklanjanju nekoliko kvadrata montažnoga objekta u kojemu, jedna mostarska obitelji, za razliku od njih, na pošten način osigurava skromnu egzistenciju“, kaže Zoran Petrić, predsjednik GO HDZ 1990. 

Nadalje se Petrić 'divi' umu koji je osmislio zelenu površinu uz kružni tok. 

„I u svojoj vizionarskoj genijalnosti su zelenu oazu, koju su sami uskratili građanima ovoga grada, pronašli ispod desetak kvadrata trafike Rondo. I noramalno, sugovornike pronašli u gradskoj vlasti. Istoj onoj koja je zatvarala oči dok su investitori Prodajnoga centra Rondo uništavali rjetke ostatke zelenoga tla i prekomjernom katnošću i izgrađenošću prekršili  sve zakonske propise i urbane planove. Sve ovo pokazuje koliko su građani Mostara u stvari, taoci jedne uznapredovale političke, klanovske i obiteljske uzurpacije svih oblika društvenoga života, imovine i prostora.  Razvidno je da su osobna,  kolektivna i egzistencijaska prava dostupna samo povlaštenima unutar i oko HDZ BiH“, istaknuo je on.  Dodaje da ovdje i rijeke prestaju biti javno dobro kada politički i financijski moćnici odluče da ih ograde zidovima vlastite bahatosti i demonstracije moći..

 

 

Zasjenili očeve

„Javne površine i opća dobra u HNŽ-u preko noći u bescjenje mjenjaju titulare i postaju vlasniištvo podobne i povlaštene kaste.. Borci, invalidi i žrtve obrane ovih prostora, njih devedeset, ostaju bez stambenih prostora voljom stranačke mediokritetske administracije. Bespravna gradnja cvjeta na obodnima i prigradskim naseljima, dok se gradska predstavnička vlast bavi uklanjanjem egzistencijalnih izvora, politički nepodobne niže klase. Samo zato jer zapinju za oko nasljednicima povlaštene i privilegirane društvene kategorije. Koji su, usput rečeno, u neutemeljenoj bahatosti uspjeli zasjeniti i vlastite očeve“, istaknuo je.
Dodaje da je sasvim je jasno da jedino HDZ-u  BiH i njegovom političkom vrhu odgovara stanje bezakonja. „Da je  kriza vlasti u Hercegovačko Neretvanskoj Županiji, samo scenarij koji će ostaviti dovoljno prostora i vremena da se do kraja realizira započeto i da se i posljednji ostaci zajedničke nam imovine i dobara pretoče u vlasništvo politički privilegirane kaste. Hoće li trafika Rondo biti kap koja će preliti čašu, do vrha napunjenu pogubnim i nepopravljivim posljedicama jedne katastrofalne političke vlasti, ne znamo“, dodao je Petrić te u ime Gradskog odbora Mostar poziva svoje članove i stanovnike Mostara da stanu uz ovu ugroženu obitelj, da već sutra, kao politički nepodobni, ne bi i sami postali žrtvom nepravde i bezakonja.  

Ono što je ovdje posebno zanimljivo je da se incijator uklanjanja trafike prezentira kao stanar, a član je temeljnog ogranka HDZ BiH Rondo. Također, na cijeli tržni Rondo, uspjeli su prikupiti 12 potpisa, od čega su dva iz obitelji Prskalo. Upravo bivšeg gradonačelnika Mostara vlasnica je i prozvala kao onoga kojem smeta trafika. 

Inače, ako ova HDZ akcija prođe Mostarci će se ubuduće umjesto 'kod trafike' nalaziti kod 'zelene površine'. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.