REAKCIJE NA NOVE LIJEKOVE U HNŽ "Ma nisu skuplji, ali ne pomažu ništa. Popiješ ga uvečer, ujutro još gori"

Pozitivna lista HNŽ, esencijalna lista, Vlada HNŽ, HNŽ, lijekovi
Hercegovina.info

Vlada HNŽ izbacila je novu esencijalnu listu lijekova koja je uzburkala javnost jer su izbačeni lijekovi koji su građani godinama koristili za propisane terapije. Stoga su brojni kronični bolesnici, tlakaši, dijabetičari i ostali nakon više desetljeća upotrebe jednog lijeka morali prijeći na inačice sličnog sastava, bez obzira odgovarale im ili ne.

Goran Opsenica, ministar zdravstva, opravdavao je listu da novi lijekovi nikog na ugrožavaju, no naši čitatelji, kao i brojni poznanici tvrdili su suprotno s raznim nuspojavama zujanja u ušima, znojenja, teškog disanja i drugih problema. Na ulicama Mostara opipali smo puls ljudi koji su za hercegovina.info rekli što mislie o novoj esencijalnoj listi lijekova u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Novi lijekovi ne djeluju kao stari. Ili ne djeluju nikako.

„Farmaceutski lobi, trgovački lobi... Sve na svijetu postoji da bi se nešto unovčilo, pare su čudo. Moja supruga je koristila neki lijek po pitanju tlaka koji je bio na esencijalnoj listi, međutim, to kasnije što je koristila kao terapiju nije joj pomagalo. Onda su svi govorili da nema više toga na tržištu i da postoji zamjena. Koja zamjena? O čemu pričamo? Ne možeš koristiti nešto dugi niz godina i onda odjednom nema toga, dadnu ti nešto treće, a to ne valja ništa", priča nam umirovljenik Ibrahim.

Pozitivna lista HNŽ,esencijalna lista,Vlada HNŽ,HNŽ,lijekovi

Cijena zamjenskih lijekova nije sporna.

„Ma nisu skuplji, ali ne pomažu. Kakva ti korist od toga? Ma svi samo 'muntaju' narod, svi imaju tu neki svoj interes. Isto kao kad odeš u liječnika u bolnicu i onda ti on samo kaže 'ne može, ne radi aparat' i preporuči ti nekog privatno da odeš i dadneš 200 maraka za to, pa onda odeš kod njega ili kod njegovog kolege", nastavlja.

"Nema ti, prijatelju, ovdje nitko crvenu crtu. To je sve samo grabi, grabi i daj što više", završava pesimistično.

Što mogu umirovljenici?

„Ma strašno. Moja liječnica mi govori da su lijekovi poskupjeli, to je strašno za naše društvo. Naše mirovine su 350 maraka, dokle oni misle? Oni to sve između sebe dogovore, utale se, a na kraju opet jadni narod plaća. Osobno ne konzumiram nijedan lijek koji je skinut s esencijalne liste, pa nisam direktno ugrožena, ali moji prijatelji i obitelj jesu", priča nam Sidika, nasmiješena 70-godišnjakinja na Španjolskom trgu.

Životi pacijenata su znatno promijenjeni novim lijekovima.

"Promijenili su mi lijekove i tvrde da je sastav isti – ali to nije istina. Upravo idem od kardiologa i zakazao sam pregled za subotu. Popijem tablete navečer, kako je terapija i propisana, ujutro se probudim sa srčanim tlakom 94, 95. To mi je potpuno nelogično kad je noć bez stresa, bez uzbuđenja, sekiracije.

Pozitivna lista HNŽ,esencijalna lista,Vlada HNŽ,HNŽ,lijekovi

Ovaj sad lijek mi ne pomaže, nije on skuplji od starog, ali meni ne pomaže jer je organizam vjerojatno navikao na stari, od ovog nemam nikakvu korist. Mislim da su ovdje umiješani politika i biznis, lobi odradi svoje što treba, daj ti meni moj dio i živio", priča nam svoja iskustva umirovljenik Alija.

Na klupi smo zatekli i dva prijatelja koji itekako ovise o lijekovima. Ramiz je 82-godišnji umirovljenik, a Ehmet je 90-godišnjak koji koristi više terapija.

"Pijem lijekove za prostatu i znam da su nešto skidali s esencijalne liste. Ja sam svom liječniku rekao 'ti meni daj taj od marku, kakav je da je. Ja nemam više para, znam da ima i boljih, ali što ja tu mogu'. Imam kolegu što pije lijek za prostatu od 100 maraka, ja pijem od marku i tako ti ga je", priča nam Ramiz.

Pozitivna lista HNŽ,esencijalna lista,Vlada HNŽ,HNŽ,lijekovi

"Ja koristim 5-6 lijekova za prostatu, srce, tlak, svašta nešto. Skidali su s tih lista, ali moram ih kupovati koji god dadnu, nemam izbora", kaže Ehmet.

Nova lista je, izgleda, dobra samo za one koji ne piju lijekove s pozitivne liste.

Pozitivna lista HNŽ,esencijalna lista,Vlada HNŽ,HNŽ,lijekovi

"Preživjela sam nervni slom u ratu. Od tada koristim puno lijekova, sve one što meni trebaju i dalje mogu naći na listi, čula sam da neki ne mogu naći svoje lijekove", govori nam Slobodanka.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.