REAKCIJA SINDIKATA U ŽZH Jesu li škole zaista leglo zaraze?

REAKCIJA SINDIKATA U ŽZH Jesu li škole zaista leglo zaraze?
Ilustracija

"U potpunosti svjesni krhke epidemiološke situacije u našoj županiji, izražavamo nezadovoljstvo modelom nastavka provedbe obrazovnoga procesa. Iako ukupan broj zaraženih nipošto nije zanemariv, anketa provedena u školama pokazuje da je zaraženih učenika i djelatnika izuzetno malo", navodi se na početku reakcije Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama županije Zapadnohercegovačke (ŽZH). 

"Ako se ovome doda neslužbena informacija dobivena iz Zavoda za javno zdravstvo kako epidemiološko stanje ne zahtijeva zatvaranje škola odnosno nastavu na daljinu, pitamo se onda tko je i zašto nametnuo ovakvu odluku?

Nije li logičnije, ako već postoji potreba za ograničenim brojem učenika, okrenuti se modelu koji je odlično funkcionirao cijelo prvo polugodište – cijepanju odjela na dvije grupe? Klasičnu nastavu ne može nadomjestiti nikakav drugi oblik nastave, a s obzirom na to da su učenici već zakinuti za dobar dio gradiva iz svih predmeta, trebalo bi zapitati se kamo nas ovakve odluke vode. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nemojmo se zavaravati pa ono što se događalo prošle godine nazivati 'online' nastavom, a dalje od toga nismo otišli – niti su učitelji niti učenici tehnički, logistički, psihički spremni još jedanput proći isto. Niti od takvog oblika 'nastave' itko ima koristi.

Nismo ni slijepi, vidimo da život na svim drugim poljima teče koliko-toliko normalno: sve druge službe i djelatnosti funkcioniraju bez ograničenja. Zar je škola zaista leglo zaraze? Niti jedna se županija u našem okruženju nije odlučila na 'online' model nastave. Zar je u našoj županiji toliko alarmantno stanje u odnosu na ostale? Ili se u ovakvoj odluci zapravo krije nešto drugo, nevezano za epidemiološku situaciju u županiji?

Ni ovoga se puta nije uvažilo mišljenje djelatnika škola, a pouzdano znamo da ni od Vijeća roditelja nije tražen stav, prijedlog ili nešto slično tome. Mada nas pojedini roditelji prozivaju da zagovaramo 'online' nastavu, odlučno demantiramo takvu kvalifikaciju. Za to nismo bili ni prošle, a ni ove godine jer živa riječ, kontakt u učionici – jedino takav oblik nastave vrijedi.

Apeliramo na one koji donose ovakve odluke neka razmisle kakve su dugoročne posljedice što se tiče svrhe školovanja, a ukoliko ostaju pri procjeni da su u ovome trenutku škole najveća opasnost za javno zdravlje, inzistiramo da to i dokažu konkretnim brojkama. Mi nekako žarišta vidimo na drugim mjestima pa neka odgovorni izvole poraditi na tome, a učenike i nas neka vrate u učionice", zaključeno je u pismu Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama županije Zapadnohercegovačke (ŽZH).