REAKCIJA NA POSKUPLJENJA Sindikati pozivaju na bojkot preskupe robe jer se marža određuje špekulativno

Poskupljenje cijena / trgovina
Hercegovina.info

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” pozvali su građane Srbije na bojkot i smanjenu kupovinu hrane, posebno mesa i pšenice, zbog, kako su naveli, brutalne pljačke trgovaca koji nekontrolirano podižu cijene.

Dvostruko skuplji

Edin Pašić, predsjednik Udruge potrošača Sarajevske županije, smatra da bi jedna ovakva akcija trebala biti provedena i u BiH.

"U BiH je najgora inflacija u Europi, što znači da postoji velika količina robe koja je poskupjela špekulativno, odnosno roba je poskupjela jer neko tu vidi šansu za zaradu i tu vrstu robe definitivno treba bojkotirati", kazao je Pašić za Avaz.

Pokazatelj da nešto nije uredu, dodaje, jest cijena maslaca, koji je dvostruko skuplji u BiH nego u Hrvatskoj. Mišljenja je da ovakve akcije mogu uroditi plodom.

Pomoć vlasti

"Ako smo godinama radili akcije “kupujmo domaće”, pa sada zaista kupujemo domaće, možemo reći “nemojte kupovati od nepoštenih trgovaca i nemojte kupovati nepošteno zacijenjenu robu”, istaknuo je Pašić.

Kako je dodao, mogućnosti udruge potrošača da nešto promijene vrlo su ograničena, ali da svakako mogu pozivati na akcije.

"Ja bih pozvao i da se izvrši pritisak na vlasti, jer one mogu promijeniti stvari koje nam mogu promijeniti život, prije svega ukidanjem akciza i izmjenom diferencirane stope PDV-a. Kad bi se to uradilo, značajno bi nam pomoglo", rekao je Pašić

Pitanje vremena

Ekonomski analitičar Admir Čavalić ipak smatra da ovakva vrsta bojkota neće dati značajniji rezultat.

"Poslat će jednu simboličnu poruku, što možda i jest cilj", kazao je Čavalić.