REAKCIJA GRANIČNE POLICIJE BiH Prema Rusima se postupalo u skladu s propisima

Granična policija
Ilustracija

"S obzirom na veliki medijski interes, razne spekulacije i dezinformacije pojedinih medija, u vezi s postupkom preliminarnog ispitivanja navoda o navodnom nepropisnom postupanju policijskih službenika Granične policije (GP) BiH na MGP Zračna luka Banja Luka prilikom obavljanja graničnih provjera nad državljanima Ruske Federacije, koji su 9. travnja 2020. godine ušli u Bosnu i Hercegovinu na navedenom graničnom prijelazu, obavještavamo vas da je postupak proveden od Ureda za profesionalne standarde i unutarnju kontrolu Granične policije BiH", navodi se u priopćenju iz GP BiH.

"Predmetni postupak je okončan 27. srpnja 2020. godine, sačinjavanjem izvještaja u kojem su na osnovu utvrđenih činjenica i prikupljenih dokaza, navedeni zaključci i mišljenje, prema kojima su policijski službenici Granične policije BiH postupili prema prethodnoj najavi i suglasnosti prelaska državne granice nadležnog Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

U skladu s važećim propisima izvršili su granične provjere nad stranim državljanima, čiji je prelazak državne granice prethodno najavljen, iz čega proizlazi da su tvrdnje o nepropisnom ponašanju policijskih službenika netočne i da radnje policijskih službenika ne predstavljaju nedopušteno ili nedolično ponašanje i da nema osnova sumnje da su počinili bilo koju povredu službene dužnosti propisane važećim propisima.

O navedenom postupku, dužni smo obavijestiti javnost s obzirom na to da su se u pojedinim medijima plasirale potpuno netočne informacije, kao što su ih plasirali i pojedinci sa zlonamjernim tvrdnjama, s ciljem narušavanja ugleda Granične policije BiH i sustavnog osporavanja propisnog obavljanja poslova policijskih službenika GPBiH", navedeno je u priopćenju iz Ureda za informiranje GP BiH.