RAZVODI U MOSTARU Razlozi su razni, a četrdesete kritične. Evo koliko ih je bilo u prošloj godini

Razvod
Dreamstime

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u posljednjih pet godina na godišnjoj razini zabilježeno od 2.669 do 3.091 razvedeni brak, a razlozi su mnogobrojni. Tako je u Mostaru u prošloj godini obavljeno 65 postupaka prerazvodnih posredovanja. Podaci su to koje su dostavili iz za Hercegovina.info iz Centra za socijalni rad Mostar. Razlozi za iste su razni.

"Uvidom u bazu podataka Ustanove Centar za socijalni rad Grada Mostara, u ovoj godini obavljena su 65 postupaka posredovanja prije razvoda braka. U 2022. godini tijekom postupka posredovanja 46 parova je postigao sporazum u pogledu povjeravanja maloljetne djece. Posredovanje je obavezan postupak za bračne partnere koji imaju djecu nad kojom ostvaruju roditeljsku skrb koji se provodi u Centru prije pokretanja tužbe za razvod braka".

Kada je riječ o uzrocima razvoda oni su brojni.

"Uzroci koje partneri u zahtjevima za posredovanje prije razvoda braka navode su najčešće: neslaganje naravi/karaktera, preljub, fizičko i/ili psihičko nasilje, ovisnosti o alkoholu, narkoticima, kockanju, također kao uzroci se navode i ljubomora, financijski problemi, manjak komunikacije i drugo. Pod neslaganjem karaktera supružnici podrazumijevaju njihove različite stavove u pogledima na život i brak", kažu.

Godine za razvod ne igraju ulogu, ali četrdesete su kritične.

"Prosječna dob žena u postupcima posredovanja prije razvoda braka je oko 38 godina, a muškaraca oko 41 godina. Je li ova dob supružnika podložnija razvodu to ne znamo, ali smatramo kada su problemi prisutni u braku godine i ne igraju veliku ulogu u kontekstu podložnosti", rekli su nam iz Centra za socijalni rad Mostar.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.