RAZVODI U HERCEGOVINI Loša komunikacija, poroci, preljubi, razvod prije razvoda...

razvodi, Mostar, siroki, Centar za socijalni rad, vijesti

Unatoč promjenama u svijetu i pandemiji za koju se očekivalo da će prouzročiti veću štetu među obiteljima, broj razvoda ne potvrđuje negativne prognoze. Iz Centra za socijalni rad u Mostaru su za hercegovina.info potvrdili kako su trenutačno u ovoj godini obavljena 62 predrazvodna posredovanja, dok su iz Centra za socijalni rad u Širokom Brijegu potvrdili kako se u prošloj godini razvelo 9 parova.

Manjak komunikacije, preljub, nasilje, poroci...

"Uvidom u bazu podataka Ustanove 'Centar za socijalni rad Grada Mostara', u ovoj godini obavljena su 62 postupaka posredovanja prije razvoda braka. Ovaj broj ne odstupa značajnije u odnosu na prosjek obavljenih postupaka posredovanja unatrag par godina. Uzroci koje partneri u zahtjevima za posredovanje prije razvoda braka navode su najčešće: neslaganje naravi/karaktera, preljub, fizičko i/ili psihičko nasilje, ovisnosti o alkoholu, narkoticima, kockanju, također kao uzroci se navode i ljubomora, financijski problemi, manjak komunikacije i drugo.

Pod neslaganjem karaktera supružnici podrazumijevaju njihove različite stavove u pogledima na život i brak. Također dogodi se da supružnici kao uzrok za pokretanje postupka posredovanja prije razvoda braka navode neslaganje karaktera kako bi izbjegli govoriti o stvarnim uzrocima razvoda braka", kažu nam iz CSR Mostar.

Iz Centra za socijalni rad u Širokom Brijegu tvrde kako najviše parova ima problem upravo s komunikacijom koja je loša, nikakva ili zakašnjela i kao takva vodeći uzrok razvoda budući da se stručna pomoć rijetko kad i traži.

razvodi,Mostar,siroki,Centar za socijalni rad,vijesti

Srednja životna dob najveći izazov parovima.

"Prosječna dob žena u postupcima posredovanja prije razvoda braka je oko 37 godina, a muškaraca oko 40 godina.  Je li ova dob supružnika podložnija razvodu to ne znamo, ali smatramo kada su problemi prisutni u braku godine i ne igraju veliku ulogu u kontekstu podložnosti. Prosječno trajanje braka do razvoda braka je oko 13 godina što se povećalo s obzirom na prethodnu godinu kada je prosjek godina iznosio oko 11 godina. Mislimo da se ne radi o trendu razvoda braka, nego o sve kompleksnijoj obiteljskoj problematici", ističu iz mostarskog Centra.

U širokobriješkom Centru ističu kako pravila nema te da se razvode i oni koji su tek nedavno stupili u brak i imaju dijete ili djecu, ali i oni stariji čija djeca još nisu punoljetna. Također, naveli su kako ne mogu govoriti o trendu razvoda starijih osoba jer su oni duže vrijeme kao bračni par bili prihvaćeni u javnosti, no kad se dogodi neki lom, razlaz ili razvod, oni budu više zapaženi.

Razvod prije razvoda.

"Prilikom provođenja postupka posredovanja prije razvoda braka vrlo velik broj supružnika navodi kako je njihova bračna zajednica prekinuta i prije nego što su se odlučili pokrenuti sam postupak posredovanja kod ove Ustanove", tvrde iz mostarskog Centra za socijalni rad.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.