RAZNOSILI IH PLINOM "Bankomat bandi" 19 godina i 6 mjeseci zatvora

Predmet Orka suđenje
Ilustracija/Avaz

Enis Mandal zvani Pajser (38) i Omer Mahmutović (36) iz Sarajeva, te Adnan Sahačić iz Gradačca, Jozo Markić iz Mostara i Mirko Đorđić iz Modriče, članovi “bankomat bande”, osuđeni su u Okružnom sudu Doboj na ukupno 19 godina i šest mjeseci zatvora, javlja "Dnevni Avaz".

Krađa automobila

Omer Mahmutović dobio je pet godina zatvora, Enis Mandal četiri godine i šest mjeseci, dok su Adnan Sahačić i Jozo Markić dobili po tri godine, a Mirko Đorđić četiri godine zatvora.

Oni su optuženi da su plinom raznijeli tri bankomata u Modriči i Bosanskom Šamcu. Terete se i za krađu dva automobila koja su koristili u napadima.

Omeru Mahmutoviću stavlja se na teret da je tijekom 2019. u Bosanskom Šamcu, nakon što su ukrali BMW, vrijedan 17.000 KM, kojim je došao pred banku, upotrebom plina raznio bankomat, ali do novca nije došao jer eksplozija nije uništila kasu bankomata. Ukradeni BMW naknadno je zapaljen u Usori.

Mahmutović i Mandal osuđeni su za pljačku bankomata "UniCredit banke" u Tržnom centru "Bingo" u Modriči u travnju 2021. godine. Prethodno su u Modriči ukrali Audi Q7, kojim su se dovezli pred tržni centar te su plinom raznijeli bankomat iz kojeg su ukrali 137.000 KM.

Produžen pritvor

Optuženi Marko Đorđić tereti se za treću pljačku bankomata u Modriči, iz kojeg je odnio 22.000 KM. U svim slučajevima prvo bi sprejem poprskali kamere na bankomatima i obližnjim objektima.

Presuda nije pravomoćna i na nju strane mogu uložiti žalbu Vrhovnom sudu RS. Petorici pljačkaša je odlukom Suda u Doboju produžen pritvor, koji može trajati do pravomoćnosti presude, a najduže dok ne protekne vrijeme trajanja kazne izrečene u prvostupanjskoj presudi.

Ranije osuđivani

Enis Mandal i Omer Mahmutović odranije su poznati po krađama automobila. Mandal je svojevremeno, nakon uhićenja u akciji “Kamen”, u Sudu BiH bio osuđen na pet godina zatvora, potpisavši sporazum o priznanju krivnje. Mandal i Markić su lani u Mostaru osuđeni u predmetu “Orka” za razbojništva i pljačke. Mahmutović je 2016. godine uhićen nakon velike policijske potjere, kada je u Mostaru ukrao BMW.