RAZMAKNIMO SE ČIM IZ KUĆE Prvo je zapovijedio Eugen Ćubela, pa tek onda Ljubo Bešlić

Socijalna distanca Mostar
hercegovina.info

Zbog novonastale krize oko kornavirusa u BiH sa viših razina vlasti svakodnevno stižu nove zapovjedi, koje se s Federacije prelijevaju na županije, sa županija na gradove.

„Zapovijeda se zabrana kretanja i zadržavanja na otvorenom prostoru više od jedne osobe, na udaljenosti manjoj od 1,5 metra, na području Grada Mostara“, zapovjedio je Ljubo Bešlić, poslali su jučer iz Gradske uprave Mostara. Nakon što su brojni građani na društvenim mrežama konstatirali, a i mi objavili, da se radi o jednoj od najapsurdnijih mjera, jer se postavlja pitanje: a) od čega se odmičemo metar i pol ako smo sami na otvorenom prostoru, b) zašto se odmičemo od osoba s kojim zajedno živimo u gradu, ako dijelimo isto kućanstvo, iz Grada Mostara kažu da je ta zapovijed donesena temeljem županijske.

„U pojedinim medijima(opa. pojedini smo mi - hercegovina.info) pojavili su se napisi oko tumačenja Zapovijedi/Naredbe o zabrani kretanja i zadržavanja na otvorenom prostoru više od jedne osobe, a koju je 8. travnja donio Stožer civilne zaštite Grada Mostara. Radi informiranja javnosti Stožer civilne zaštite Grada Mostara tražio je pojašnjenje ove Odluke koja nam je dostavljena od strane Stožera civilne zaštite HNŽ na daljnje postupanje, ali nam je samo naloženo da postupimo po istoj bez izmjena i pojašnjenja“, naveli su iz Stožera civilne zaštite Grada Mostara, očito i sami svjesni da bi trebalo preispitati logičnost zapovijedi.

Proslijedili su i istu zapovijed koju potpisuje načelnik Stožera civilne zaštite HNŽ Eugen Ćubela, koji očito ne vidi ništa sporno u zapovijedi da kad ste sami na otvorenom držite razmak, kad s obitelji s kojom živite negdje morate otići – držite razmak, dok ne dođete do kuće. Očekujemo da će tijekom dana Eugen Ćubela poslati priopćenje da je zapovijed stigla iz Federacije, pa prenesena na županiju.

Molimo sve razine stožera da objasne kako se ova odluka treba implementirati u praksi. Supružnici izlaze iz kuće, na kućnom se pragu odmah razmiču i drže 2 metra razmaka po gradu. Onda, kad sam stojiš na otvorenom, od koga čega se odmičeš dva metra, ako je rečeno da si sam na otvorenom.

Dakle, u kontekstu sprječavanja okupljanja dovoljno je bilo reći da nema okupljanja više od jedne osobe, pri čemu je razmak nepotrebno spominjati, jer govorimo o jednoj osobi - logično.

Pod broj dva nužno je bilo naglasiti odnosi li se zapovijed na osobe koje dijele isto kućanstvo, ili će supružnici biti kažnjeni ako se ne drže na dva metra.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.