Razjedinjene Hrvate, ponovno će predstavljati Željko Komšić?

Stranke s hrvatskim predznakom još službeno ne izlaze s imenom ili imenima svojih kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Jedino u Federaciji BiH SDP uopće ne krije karte i tvrdi da će za Predsjedništvo, za hrvatskog člana, ponovo kandidirati Željka Komšića.

Kako pišu današnje Nezavisne novine, stranke iz RS, prema ranije spominjanim opcijama, imat će dvojicu suparnika za člana Predsjedništva BiH. SNSD će ponovo kandidirati Nebojšu Radmanovića, dok bi zajednički kandidat SDS-a, PDP-a i Srpske radikalne stranke mogao biti Mladen Ivanić.

Značajan dio najužeg rukovodstva SDA, uz ograđivanje da definitivna odluka još nije donesena, smatra da predsjednik ove stranke Sulejman Tihić ne treba ponovo biti kandidat na općim izborima u listopadu.

"Sulejman Tihić je već jednom od Harisa Silajdžića izgubio utrku za člana Predsjedništva BiH. Ovaj put treba dati priliku nekom drugom kandidatu. Najviše izgleda da dobije podršku stranačkog rukovodstva ima Bakir Izetbegović, posebno ako Stranka za BiH odluči da Haris Silajdžić bude njihov kandidat", kazao je sugovornik "Nezavisnih novina" iz vrha SDA.

"Hoće li Silajdžić biti naš kandidat, ne mogu potvrditi, jer još nismo razgovarali o tome. Smatram da je on naš najbolji kandidat za tu funkciju, ali moramo sačekati da vidimo želi li on još jedan mandat", rekao je Beriz Belkić, potpredsjednik Stranke za BiH.

SDP BiH na predstojećim izborima neće imati kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. U stranačkom vrhu su naglasili da će njihov kandidat za hrvatskog člana biti Željko Komšić, jer smatraju da će dobiti još jedan mandat u kolektivnom šefu države.

"Nismo donijeli odluku, ali mi uvijek imamo jednog kandidata pa će tako biti i ovaj put. Treba imati u vidu da je Željko Komšić na prošlim izborima osvojio značajnu podršku", kazao je Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP BiH.

Stranke s hrvatskim predznakom još nisu donijele konačnu odluku hoće li imati zajedničkog kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Potpisnice Kreševske deklaracije o tome su razgovarale u više navrata, ali konačna odluka nije donesena. Prema ranijim neslužbenim informacijama, Borjana Krišto, aktualna predsjednica Federacije BiH, mogla bi biti kandidat HDZ BiH.

"Ne mislim da hrvatske stranke trebaju imati zajedničkog kandidata kad to ne čine ni druga dva konstitutivna naroda. Hrvati moraju imati jednake šanse da iskažu svoju političku volju, a ne kao prošli put da nam drugi narodi izaberu člana Predsjedništva BiH. Ako SDP ponovo kandidira Željka Komšića, onda će pogaziti princip da svaki put imaju kandidata iz drugog naroda", kazao je za Nezavisne novine Ivo Miro Jović, član Središnjeg odbora HDZ BiH.

Zamjenik predsjednika HDZ 1990 Martin Raguž kaže da ova stranka još nema kandidata jer smatra da je najbolje rješenje da sve hrvatske stranke zajednički nastupe u utrci za Predsjedništvo BiH.