RAZGOVOR U JEKU NABAVKE RESPIRATORA "Jelka se ušutjela i HDZ. Ne javljaju se više..."

Jelka Milićević - Afera respiratori
Hercegovina.info

Optuženi premijer FBiH Fadil Novalić u vrijeme istrage negirao je da je brisao poruke koje je sa svojim suradnicima razmjenjivao u viber grupi GENSEK o nabavci 100 kineskih respiratora ACM 812A. Pravdao se kako je imao problema s „industrijskom špijunažom“ zbog čega je svaki mjesec mijenjao telefon.

U Novalićevom iskazu iz istrage, a koji je pročitan na posljednjem ročištu u Sudu BiH, stoji da je telefone nabavljao u Austriji „tako što bi im poslao stari, a oni njemu novi“, piše Žurnal.

Ne ulazeći u tvrdnje oko jednomjesečne promjene mobitela, tužitelji su još na samom početku ovog suđenja tijekom 2021. godine, tijekom prezentiranja materijalnih dokaza, pobili dio Novalićevog iskaza koji se odnosi na (ne)brisanje poruka.

Grupu GENSEK su, podsjetimo, činili premijer Novalić, tajnica Vlade FBiH Edita Kalajdžić i tadašnji direktor Ureda premijera Hasan Ganibegović.

Žurnal podsjeća na poruke koje su razmijenili u ovoj grupi nakon saznanja da je pokrenuta istraga zbog nabavke ovih respiratora, a koje su objavljivali i ranije. 

Novalić: Razgovarao sam s Fikretom. Sinoć je bila novinarka Degirmendžić koja je počela aferu malina i napravila niz  improvizacija da se otvore vrata da se pobije mnogo toga. Senad (Hadžifejzović, op.a.) zvao Fikreta da dođe. Fikret pita treba li jer on smatra da bi trebalo. Treba pitati Dženanu i ako ona kaže da treba da je zamolimo da ga onda pripremi.

Novalić dalje: Volio bih da se tajnica čuje s Dženanom.

Novalić (opet): Ono za N1 moramo završiti u ponedjeljak. I ljudi brišite poruke.

Kalajdžić: Jelka se ušutjela i HDZ. Ne javljaju se više. Sada nam je Senad mogao pomoći. Ali, radi za njih Klix. Ne šalim se.

Novalić: Zato je pitanje treba li Fikret izaći kod njega, a da ga mi pripremimo.

Kalajdžić: Ali on može okrenuti priču.

O brisanju poruka je na ročištu 13. listopada 2021. godine govorio i Ganibegović, s tim da je on tvrdio da je njemu to nakon otkrivanja afere sugerirala Edita Kalajdžić. Osim toga, tijekom prezentiranja materijalnih dokaza, odnosno poruka iz ove viber grupe, u sudnici se također moglo vidjeti da su dijelovi razgovora izbrisani.

Osim Novalićevog, tužitelji Džermin Pašić i Mirza Hukeljić pročitali su i iskaze koje su optuženi direktor FUCZ Fahrudin Solak i vlasnik Srebrene maline Fikret Hodžić dali u istrazi. Tužitelji tvrde da su iskazi kontradiktorni navodima i dokazima obrane koji su provođeni tijekom suđenja i da se iz iskaza vidi da su optuženi pokušavali prebaciti odgovornost s jednih na druge.

Međutim, iz pročitanih iskaza nisu se dale naslutiti bilo kakve kolizije osim ove Novalićeve tvrdnje da nije brisao poruke.

Jedini iskaz koji nije pročitan jest od optužene federalne ministrice financija Jelke Milićević koja se u istrazi, kako je pojasnila njena odvjetnica Senka Nožica, branila šutnjom. Odvjetnica Nožica istaknula je još da optuženi imaju pravo braniti se kako god žele, pa mogu i lagati, ali da je relevantno i sud će cijeniti ono što je provedeno kroz ostale dokaze.