Razdruživanje Elektroprijenosa razumna odluka

To nije, kaže, neizvodljiva opcija, budući da su i ranije finkcionirala tri prijenosna sistema.
 
Ponovio je stav da predstavnici RS-a u „Elektroprijenosu“ neće prisustvovati sutrašnjoj sjednici Upravnog odbora kompanije, a za novonastalu situaciju rekao je da je „presedan“.
 
Odlučivanje prostom većinom, kako kaže, samo će povući niz odluka koje mogu biti „donesene i na štetu RS-a, ali u suprotnosti sa zakonima i drugim aktima tog akcionarskog društva“.
 
Ustvrdio je i da nametnuti zakoni visokog predstavnika imaju „niz neusaglašenosti“, uz stav da bi moguća likvidacija kompanije „bila vrlo komplicirana i teško provodiva, a što sve nije primjereno akcionarskim društvima“.
 
Nije mu ni jasno, dodaje, da li je visoki predstavnik svojim zadnjim izjavama drugim akcionarima kompanije dao do znanja da neće stati iza svoje odluke ili da će je prolongirati, ali ukoliko i bude donesena najavio je tužbu za zaštitu akcionarskih prava.
 
„Nakon toga idemo i s prijedlogom mjera za privremeno rješavanje problema, a to je preuzimanje dijela odgovornosti za sistem sa strane RS-a i obavljanje djelatnosti“, naveo je Puhalac.
 
Da li će to biti potkrijepljeno odlukom suda ili ne, kaže, vidjet će se.
 
Na pitanje da li to znači i razdruživanje, kazao je da ta opcija nije „neizvodiva radnja“.
 
Ona bi bila, tvrdi Puhalac, ukoliko bi bilo političke volje i razumijevanja akcionara i razumna u ovom trenutku.
 
Resorni ministar je danas u izjavi novinarima u Banjoj Luci još podsjetio da su prije formiranja zajedničke kompanije bila tri prijenosa za elektro sektor.