Ravnatelji gradskih ustanova vijećnici, još i u odboru za društvene djelatnosti, je li to sukob interesa?

Gradsko vijeće Grad Mostar
hercegovina.info

Od 35 mostarskih vijećnika dvoje je na čelu institucija kojima je osnivač grad - Mirza Drežnjak (SDA) – direktor za stare i iznemogle osobe Tekija te Snježana Brkić (HDZ) - ravnateljica Prve osnovne škole Mostar. Obadvoje su imenovani i u Odbor za društvene djelatosti, kojem kao ravnatelji potpadaju te se nameće pitanje jesu li interesi sukobljeni. Drežnjak tvrdi da nisu. 

“Zakon o sukobu interesa jasno je rekao da su samo odgovorne osobe u javnim poduzećima, odnosno gospodarskim društvima u sukobu. Javna ustanova nije isto što i javno poduzeće. Javno poduzeće posluje na nekom tržišnom principu sa dobitima, a javne ustanove škole, vrtići, starački domovi su nešto drugo. To su neprofitne organizacije i zakon nije propisao da je to sukob interesa s mjestom izabranog dužnosnika”, objašnjava Drežnjak.

Upitan nije li previše da su i on i Brkić dodatno i u Odboru za društvene djelatnosti, odnosno nadležni sami sebi, Drežnjak kaže da ni to nije sporno. “Odbor društvenih djelatnosti samo proslijeđuje Gradskom vijeću ono što dođe od službe/odjela za društvene djelatnosti”, kaže Drežnjak. Ističe da se prije ulaska u Vijeće o svemu dobro raspitao. 

Podsjetimo, u Odbor za društvene djelatnosti pri Gradskom vijeću Mostara Drežnjak je imenovan kao predsjednik, a Snježana Brkić kao član. Uz navedene vijećnike HDZ i SDA imaju značajan broj uposlenih u javna poduzeća, HDZ BiH čak četiri vijećnika iz Elektroprivrede HZ HB, a SDA dvoje iz BH Telecoma, te jednog vijeećnika iz Elektroprivrede BiH. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.