RATNI ZLOČIN Sakib Mahmuljin osuđen na 10 godina zatvora

RATNI ZLOČIN Sakib Mahmuljin osuđen na 10 godina zatvora
Klix

Bivši zapovjednik Trećeg korpusa Armije Bosne i Hercegovine Sakib Mahmuljin osuđen je na Sudu BiH na 10 godina zatvora prvostupanjskom presudom.

U optužnici se navodilo da je u tijeku rata u Bosni i Hercegovini, oružanog sukoba između Armije Republike Bosne i Hercegovine i Vojske Republike Srpske na području općine Zavidovići, optuženi Sakib Mahmuljin, u svojstvu zapovjednika 3. korpusa Armije RBiH, u čijem sastavu je djelovao i odred „El Mudžahidin", u tijeku 1995. godine, dok je trajala vojna operacija Armije R BiH na širem području Zavidovića i Vozuće, u okviru koje su pripadnici odreda „El Mudžahidin“ počinili ratne zločine nad ratnim zarobljenicima i civilima srpske nacionalnosti na tom području, nije ništa poduzeoo kako bi spriječio navedeni zločin, iako je imao informacije da se pripadnici ovog odreda spremaju počiniti zločin, te da nakon počinjenog zločina nije poduzeo ništa kako bi kaznio počinitelje zločina.

Optužnica je Sakiba Mahmuljina teretila da je počinio kazneno djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.