RASTU VODOSTAJI U jednom naselju poplavljeno četrdeset kuća, za Hercegovinu još na snazi narančasto upozorenje

poplave Bihać
Grad Bihać/Facebook

Situacija je teška na području Bihaća. Kiša od sinoć ponovno pada, ne samo na području grada, već na području kompletne Unsko-sanske županije.

Najteže je u naselju Kulen Vakuf. Prema posljednjim informacijama 40 kuća je poplavljeno.

„Najteža situacija u Bihaću je u Mjesnoj zajednici Kulen Vakuf, vodostaj Une u prosincu je iznosio 389 cm, sad je 10 cm manji“, kazao je Muhamed Pečenković iz županijske Civilne zaštite, prenosi N1.

Vodostaj raste i nizvodno u samom gradu, ali i u naseljima Ripač i Pokoj.

U jednom dijelu Mjesne zajednice Pokoj prekinuta je putna komunikacija za pješake, a otežano je kretanje vozila. Na širem području grada, ugrožene su vikendice i kuće uz rijeku, a voda je još jučer ušla u pomoćne objekte.

Tijekom noći punjene su vreće s pijeskom i dostavljane građanima kojima je bilo potrebno za obranu od vode.

„Obavljeno je dostavljanje vreća s pijeskom po pozivu u nekoliko MZ. Mještani MZ Srbljani uz pomoć CZ u naselju Kostela izgradili su zečji nasip na magistralnom putu M14. U naselju Klisa obavljena je intervencija uklanjanja odrona i ravnanja makadamskog puta“, priopćeno je na stranicama Gradske uprave.

Rastu vodostaji Bosne, Vrbasa, Une i Sane

Prema posljednjim podacima Agencije za vodno područje rijeke Save u Federaciji BiH trenutno je izvanredno hidrološko stanje na području gornjeg i srednjeg dijela sliva rijeke Bosne, gornjeg dijela sliva Vrbasa, na slivovima Une i Sane, te na slivu Gline i Korane. 

Obavještenje o prognozi izvanrednog hidrološkog stanja odnosi se na područje općina u USŽ, SBŽ, Županiji Sarajevo i Zeničko-dobojskoj županiji.

Narančasto upozorenje za Hercegovinu

Iz FHMZ-a navode da je za danas u većem dijelu naše zemlje upaljeno narančasto upozorenje zbog lokalno intenzivnijih padalina, grmljavina i jakih do olujnih udara vjetra.

Narančasto upozorenje izdano je za područje Hercegovine, sjeveroistok i sjeverozapad Bosne.

''Jaki do olujni udari jugoistočnog vjetra u Hercegovini, zapadnim, jugozapadnim i djelomično centralnim područjima Bosne. Grmljavina u većem dijelu zemlje. Očekivana količina padalina lokalno od 30 do 50 l/m2. Udari vjetra između 60 i 80, lokalno do 90 km/h'', navodi FHMZ.