RASTE I TREBIŽAT Izvanredno stanje na području slivova rijeka Une i Sane

Trebižat
Screenshot

Jutros je u 7:15 na rijeci Trebižat na Humcu izmjeren vodostaj od 301 cm, dok je 280 cm redovna obrana od poplava. Kako je priopćeno iz Operativnog centra Civilne zaštite Zapadnohercegovačke županije, proglašene su redovite mjere obrane od poplava na poplavnom području rijeke TMT i rijeke Vrioštice.

Izvanredno hidrološko stanje

Prema najnovijim podacima Agencije za vodno područje rijeke Save u FBiH (AVP Sava), trenutno je izvanredno hidrološko stanje na području slivova rijeke Une i Sane.

Na svim hidrološkim stanicama koje su definirane Federalnim operativnim planom obrane od poplava osim HS Bosanska Krupa dostignute su razine za početak obavještavanja. Uslijed visokih vodostaja, došlo je do izlijevanja rijeke na području Kulen Vakufa, te pritoka Sane na području Sanskog Mosta.

Kako je to prognozirano u Obavještenju o prognozi izvanrednog hidrološkog stanja od 12. svibnja, prema riječima rukovoditelja sektora za upravljanje vodama AVP Sava Almira Prljače, tijekom ovog vikenda došlo je do obilnijih padalina koje su uzrokovale povećanje vodostaja na svim vodotocima na vodnom području rijeke Save u FBiH. 

''To se posebno odnosi na sjeverozapadni dio BiH, odnosno područje Unsko-sanske županije gdje je trenutno na skoro svim mjerodavnim hidrološkim stanicama došlo do dostizanja kvote o obavještavanju o mogućim poplavama. U ovom trenutku imamo informacije o nekim manjim plavljenjima, ali nas na povećan oprez upućuje činjenica da se i u naredna tri dana očekuju značajnije padaline, te dodatni porast vodostaja na ovim vodotocima'', rekao je Prljača za Fenu.

Potreban dodatan oprez

AVP Sava je uputio poziv na dodatni oprez kako stanovništvu koje živi uz ove vodotoke, tako i nadležnim službama civilne zaštite koje provode mjere spašavanja na terenu.

Što se tiče ostalih vodotoka na području rijeke Save u FBiH, situacija je stabilna i prema sadašnjim podacima, na prognoziraju se značajnija plavljenja na tim područjima.