RASKRINKANI Sebija na sudu lagala da se malinarski respiratori koriste u Crnoj Gori i Srbiji, i Bakir podupirao lažnim izjavama

RASKRINKANI Sebija na sudu lagala da se malinarski respiratori koriste u Crnoj Gori i Srbiji, i Bakir podupirao lažnim izjavama
Fena

Sebija Izetbegović, direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), u svojstvu svjedoka pred Sudom BiH u predmetu “Respiratori”, 24. ožujka ove godine kazala je da je KCUS početkom pandemije u BiH imao informaciju da su “Srbija i Crna Gora premrežene ovim respiratorima”, objavio je Fokus.ba.

I nije jedina koja je izašla s tom tvrdnjom u vezi s namjenom respiratora ACM812 A, plaćenih 10,5 milijuna maraka i uvezenih za liječenje od oboljelih od Covid-19.

Međutim, iz Instituta za lijekove i medicinska sredstva Crne Gore za Fokus negiraju uvoz respiratore ACM812 A na teritoriju Crne Gore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Povodom Vašeg upita o prisutnosti i upotrebi respiratora tipa ACM812 A u zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori, obavještavamo Vas da u Registru medicinskih sredstava koji vodi Institut za lijekove i medicinska sredstva, ne postoje upisani/registrirani respiratori tipa/oznake ACM812 A. Također, Institutu do sada nije podnesen zahtjev za interventni uvoz ovog tipa/oznake respiratora”, navela je za Fokus dr. sc. Med. Majda Šahman-Zaimović, zamjenica direktora Instituta za lijekove i medicinska sredstva Crne Gore.

Na dodatni upit novinara Fokusa postoji li mogućnost da respiratora ACM812 A ima u upotrebi u Crnoj Gori, a da Institut nije upoznat s tim, Šahman-Zaimović je to kategorički odbacila.

“U skladu sa Zakonom o medicinskim sredstvima, samo je Institut za lijekove i medicinska sredstva nadležan za izdavanje dozvola za uvoz i registraciju medicinskih sredstava. Jedino s dozvolom Instituta ili rješenjem za upis u Registar, medicinsko sredstvo može biti u prometu u Crnoj Gori u legalnom prometu. Institut do sada nije dobio prijavu, a koliko smo upoznati ni Uprava za inspekcijske poslove koja je u slučaju medicinskih sredstava nadležna za nadzor nad prometom medicinskih sredstava, da se bilo koji drugi respiratori osim onih koji su prošli procedure kod Instituta nalaze u našem kliničkom centru i bolnicama u kojima se jedino i koriste”, pojasnila je Šahman-Zaimović.

I dok u Crnoj Gori nema nijednog respiratora ACM812 A, u Srbiji je u registar Agencije za lijekove i medicinska sredstva 27. prosinca 2019. godine upisan ovaj tip respiratora. Uvoznik i nositelj odobrenja za to medicinsko sredstvo je tvrtka Markonis-Medic iz Niša.

S obzirom na to da je Markonis-Medic jedini uvoznik ACM812 A i ovlašteni instalater i serviser ovih uređaja, Gorana Mitića, direktora te tvrtke, zamolili smo za informaciju o broju bolničkih ustanova u Srbiji u kojma je njegova tvrtka instalirala ove uređaje.

“Ni u jednoj! Ti respiratori koje mi imamo su uglavnom transportni respiratori. Nema nijednog u bolnicama”, kazao je Mitić.

Trvrtka Markonis-Medic od kineskog proizvođača respiratora ACM812 A prošle godine je dobila odobrenje za instaliranje tih uređaja i u BiH. Tvrde da su se prošle godine namjeravali javiti na natječaj Federalne uprave Civilne zaštite koji je najavljivan u listopadu, a nakon što se na prethodna dva nije niko javio. Međutim do toga nije došlo.

Mitić je ranije za Fokus pojasnio da se on nije mogao javiti na prethodna dva tendera FUCZ-a, jer je čekao odgovor iz Kine da li može raditi instalaciju i servis i za BiH, međutim FUCZ se odlučio za navodno besplatnu ponudu druge tvrtke iz Srbije na čelu s Jovanom Roganovićem, pa treći natječaj na koji se planirao javiti Mitić nikad nije ni raspisala.

Podsjećamo, u to vrijeme Roganovićeva tvrtka nije imala ovlaštenje iz Kine za instalaciju i servis respiratora ACM812, ali uprkos tome odabrana je i bez natječaja da obavlja taj posao, a odobrenje iz Kine su dobili naknadno.

Uzimajući u obzir to da se i Slovenija spominjala kao zemlja u kojoj se koriste respiratori ACM812 A, Fokus je potvrdu i provjeru te informacije tražio u Ministarstvu zdravlja Slovenije. Na njihov upit stigao je kratak, ali jasan odgovor.

“Poštovani, Slovenija nije uvozila respiratore ACM812 A”, odgovorili su za Fokus iz Ministarstva zdravlja Slovenije. Nedavno su u bh. javnosti plasirani “neslužbeni podaci” da je u Europi u upotrebi 20.000 respiratora ACM 812 A , a potom je ovu informaciju kao službenu počeo u svojim izjavama koristiti Bakir izetbegović, predsjednik SDA i suprug direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović.

On je o respiratorima ACM812 A, kaže, davao informacije “u svojstvu nekoga ko ima informacije iz prve ruke” jer mu je supruga direktorica zdravstvene ustanove u kojoj se jedino u BiH, a vjerovatno i u svijetu, sporni respiratori koriste u intenzivnoj njezi.

Proizvođač odgovara za namjenu


O problemima s respiratorima ACM812 A nedavno su se u internom aktu koji je poslan menadžmentu KCUS-a očitovali anesteziolozi, a njih 13 je podnijelo i otkaze zbog “nezadovoljstva uvjetima rada”…

Taj slučaj nalazi se i pod zajedničkom istragom Tužiteljstva Sarajevske županije i Tužiteljstva BiH, koji istražuju namjenu tih respiratora.

Upite o uvozu respiratora ACM812 A za potrebe liječenja pacijenata oboljelih od Covid-19 u u jedinicama intenzivne njege novinari Fokusa uputili su i na adrese nadležnih institucija u Njemačkoj, Austriji, Velikoj Britaniji… Tražili su odgovor na to podliježu li medicinska sredstva koja se uvoze u zemlje Europske unije posebnim provjerama, odnosno jesu li oni upoznati s tim za koje se namjene konkretno koristi respirator ACM812 A.

Iz Saveznog instituta za medicinska sredstva i lijekove Njemačke (BfArM) za Fokus su pojasnili da se za upit o uvozu i korištenju respiratora ACM812 A obratimo Ministarstvu zdravlja u toj zemlji, što smo i učinili i odakle čekaju odgovore.

S druge strane, iz njemačkog instituta za lijekove i medicinska sredstva za Fokus su pojasnili da se pri uvozu u Europu, za razliku od lijekova, ne vrši kontrola na isti način i za medicinska sredstva. Pojednostavljeno, čak i da su respiratori ACM812 A i uvezeni u Njemačku, a još nema nikakave naznake da jesu, niko nije i niti će vršiti fizički uvid niti testiranje za koje namjene se on koristi. To određuje proizvođač, a nadležne institucije vrše provjere usklađenosti medicinskih sredstava s međunarodnim standardima u pogledu kvaliteta i sigurnosti.

“U ovom postupku, koji je ekvivalentan odobrenju, proizvođač mora dokazati da je njegov proizvod siguran i da također ispunjava tehničke i medicinske usluge kako ga je on opisao. Međutim, ovaj postupak provjere zahtjeva za pristup tržištu ne odvija se na BfArM-u ili tijelu za izdavanje dozvola, već neovisno o strani proizvođača, a moguće i uz pomoć takozvanog ‘prijavljenog tijela'”, kazali su za Fokus u Saveznom institutu za medicinska sredstva i lijekove u Njemačkoj.

Podsjećamo, prijavljeno tijelo (Notified body –NB) Europske unije koje ocjenjuje usklađenost određenih proizvoda s međunarodnim standardima je i TÜV Rheinland LGA Products GmbH u Njemačkoj.

Iz te tvrtke prošle godine u srpnju, a i u odgovoru na ponovni upit, odgovorili su da je ventilator tipa ACM812A proizvođača Beijing Aerospace Changfeng Co., Ltd. pokriven važećom potvrdom o upravljanju kvalitetom u skladu s Direktivom o medicinskim uređajima 93/42 / EEZ i stoga mu se može dostaviti oznaka CE i broj prijavljenog tijela.

Ranije je za Fokus iz TÜV Rheinlanda potvrđeno taj certifikat nije isto što je i certifikat proizvoda. Uvidom u bazu podataka cerificiranih proizvoda, vidljivo je da u toj bazi nema respiratora ACM812 A.

U Americi uništili respiratore ACM812 A

Međutim, tačno godinu otkako su u BiH uvezeni respiratori ACM812 A, u javnosti se pojavio snimak iz američke države Florida, na kojem se vidi proces uništavanja velikog broja tih respiratora na jednoj deponiji. Uništeni su, a da ih nisu sve ni otpakirali, jer ti respiratori nisu bili odobreni od FDA (Američka agencija za lijekove i hranu).

Iako je FDA na početku pandemije odobrila uvoz u SAD čak 86 vrsta respiratora za hitan uvoz za pacijente oboljele od Covid-19, respiratori ACM812 A nisu se našli na toj listi.

Novinarima “Local 10 News” rečeno je da je riječ o aparatima proizvođača “Beijing Aerospace Changfeng Ltd.” iz Pekinga, a prema informacijama do kojih su došli, cijena jednog tog uređaja u travnju prošle godine iznosila je 26 tisuća dolara (oko 42.000 KM).

Zbog nabavke istih respiratora, tačnije 100 komada koji su plaćeni 10,5 milijuna KM, pred Sudom BiH u tijeku je suđenje premijeru FBiH Fadilu Novaliću, suspendiranom direktoru FUCZ-a Fahrudinu Solaku, direktoru tvrtke “Srebrena malina” Fikretu Hodžiću i ministrici financija FBiH Jelki Milićević, a optužena je i sama tvrtka “Srebrena malina” kao pravno lice.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja kaznenih djela u vezi s djelima zloupotrebe položaja ili ovlasti, primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Njih optužnica tereti i za pranje novca, falsificiranje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsificiranje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja financijskih izvješća i njihovo falsificiranje ili uništavanje. Milićević je optužena za nesavjestan rad u službi.

U dosadašnjem tijeku sudskog postupka vidljivo je da je kupovina respiratora dogovarana mimo Zakona o javnim nabavkama, da se uvoznik Fikret Hodžić javio premijeru Fadilu Novaliću po preporuci “izvjesnog Asima”, da je sama nabavka tekla bez konzultacija sa stručnjacima i da su je pratile gotovo pa bizarne situacije poput one da je primjerice Hodžić dostavio tajnici Fadila Novalića dokument ovjeren u Vladi Srbije prema kojem je urađeno pismo namjere za uvoznika respiratora u FBiH.

No, ako se izuzmu optužbe za korupciju i druga kaznena djela za koje optužene tereti Tužiteljstvo BiH, ono što posebno zabrinjava jeste to da se upravo preko ovih respiratora, odnosno nastojanjima da ih upornim ponavljanjem tvrdnji da su oni kvalitetni i upotrebljivi za teške pacijente oboljele od Covid-19, pokušava pomoći optuženim u predmetu “respiratori” u kojem se suđenje vodi pred Sudom BiH.

U prilog ovim sumnjama mnogo je dokaza. Počevši od toga da su respiratori po svaku cijenu instalirani prije podizanja optužnice, verificirani su dan uoči početka suđenja u predmetu “Respiratori”, a fotografije velikog broja ovih uređaja noć prije svjedočenja Sebije Izetbegović pred Sudom BiH pojavile su se u javnosti, kao “slučajna” ilustracija vijesti o povećanom broju oboljelih od Covid-19.

Također, iako je još 1. travnja na zahtjev anesteziologa doneseno rješenje na KCUS-u da se respiratori ACM812 A povuku iz upotrebe, to se još uvijek nije dogodilo. U međuvremenu nema nikakve potvrde da se ti respiratori koriste ili ne koriste trenutačno na pacijentima. Naime, iz KCUS-a ne odgovaraju na upite Fokusa, a u Tužiteljstvu SŽ kažu da zbog istrage ne mogu govoriti o ovim detaljima.

Tužiteljstvu SŽ su se obratili i upitom o tome da li su u okviru istrage u vezi s respiratorima izuzimali dokumentaciju iz Instituta za mjeriteljstvo BiH.

Institut za mjeriteljstvo BiH, odnosno njegov direktor Zijad Džemić, jedina je institucija u našoj zemlji koja je izdala pisani dokument o tome da su respiratori ACM812 A namijenjeni za upotrebu u jedinicama intenzivne njege, a na inzistiranje da nam dostave taj dokument, samo su se oglušili, uz obrazloženje da su tu dokumentaciju dobili od drugih institucija.

Na ta i druga pitanja iz Tužiteljstva SŽ nisu mogli ništa reći, za sada!

“Poštovana, u ovaj fazi predmeta ne možemo govoriti o poduzetim radnjama”, napisala je u odgovoru za Fokus Azra Bavčić, glasnogovornica Tužiteljstva SŽ.