RAK Predizborna kampanja za Mostar počinje 20. studenog

Glasačka kutija
Hercegovina.info

Regulatorna agencija za komunikacije u BiH (RAK) priopćila je da izborna kampanja za lokalne izbore u gradu Mostaru službeno započinje 20. studenog i traje 30 dana. "U skladu sa tim, neposredno obraćanje političkih subjekata, kao i emitiranje plaćenog političkog oglašavanja počinje u periodu od 30 dana prije dana izbora, odnosno 20. studenog", priopćeno je iz RAK-a.

U priopćenju se navodi da pružatelji medijskih usluga koji signalom pokrivaju područje grada Mostara imaju obavezu poštivanja Poglavlja 16 Izbornog zakona BiH i Pravilnika o medijskom predstavljanju političkih subjekata u periodu od dana raspisivanja izbora do dana održavanja izbora.

Pružatelji medijskih usluga koji svojim signalom pokrivaju područje grada Mostara obavezni su dostaviti Agenciji raspored planiranih izbornih programa najkasnije sedam dana prije početka izborne kampanje, kao i važeće cjenike marketinških usluga najkasnije 15 dana prije početka izborne kampanje.

Izborna šutnja počinje 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta, odnosno 19. prosinca u 7 sati, i traje do njihovog zatvaranja.

Pravilnik o medijskom predstavljanju političkih subjekata u periodu od dana raspisivanja do dana održavanja izbora, kao i Izborni zakon BiH dostupni su na web stranici Agencije rak.ba, a lista ovjerenih političkih subjekata za izbore dostupna je putem web stranice Središnjeg izbornog povjerenstva BiH izbori.ba

Agencija i ovim putem poziva sve televizijske postaje da praćenje izborne kampanje, odnosno svoje izborne programe u najvećoj mogućoj mjeri učine pristupačnim osobama sa oštećenjem sluha, kao i slijepim i slabovidnim osobama. U programima poput izbornih kronika i političkih debata, te neposrednom obraćanju političkih subjekata preporučuje se osiguranje tumačenja na znakovni jezik ili titlovanje.