Radio Herceg-Bosne pred gašenjem?

On je na današnjoj konferenciji za novinare u Mostaru kazao kako poslovodstvo nije još ispunilo obećanje da će do kraja ove godine isplatiti tri plaće, odnosno plaću za srpanj te zaostatke za lipanj i svibanj.
 
Podsjetio je da Sindikat zahtjeva isplatu sedam plaća, pet toplih obroka, regres te uplatu mirovinskog i zdravstveno osiguranje za proteklih sedam godina.
 
Kelava nije želio direktno govoriti o krivcima za teško financijsko stanje u toj medijskoj kući, ali je upozorio na neučinkovitost sadašnje politike za minimalnu skrb za javne medije na hrvatskom jeziku, prvenstveno misleći na Radijo Herceg-Bosnu i Hercegovačku radioteleviziju.
 
"Stalno je traženje hrvatskog političkog vrha da Hrvati trebaju i moraju imati na svom jeziku, a svi ti njihovi zahtjevi su apsurdni činjenicom da dva ozbiljna medija koji raspolažu državnim frekvencijama, i imaju sve kapacitete za ozbiljan i profesionalan rad, ostaju bez novca", kazao je Kelava, dodavši da nije teško zaključiti koje su stranke krive za ovu situaciju.
 
Predsjednik Neovisnog novinarskog sindikata Ivica Šimunović bio je otvoreniji i oštriji u svom obraćanju, kazavši da su za loše stanje u javnim hrvatskim medijima u BiH krive hrvatske političke stranke.
 
"Za ovo su krive hrvatske stranke koje su u raljama međustranačkih prepucavanja i križaljki jedino imale na umu tko će biti prozvan da je kriv za gašenje medija, a nije važno što će se mediji ugasiti", kazao je Šimunović,
 
Dodao je da je i krivo poslovodstvo Radija Herce-Bosne, koje je, po njegovim riječima, bilo zatečeno štrajkom.
 
"To pokazuje da naše poslovodstvo nije nijednog trenutka bilo spremno nešto ozbiljnije poduzeti kako bi se nešto razriješilo", izjavio je Šumonivić, ustvrdivši da je "ovo jedna tragična situacija u kojoj nitko nije nevin".
 
"Ako uistinu nešto ne uradi naše poslovodstvo i one stranke koje mogu nešto uraditi, a to su sve hrvatske stranke, uskoro ćemo biti ugašen, a ne medij s velikim potencijalom", upozorio je Šimunović.

Njegova kolegica Marina Vuga istaknula je da djelatnici Radija Herceg-Bosne nikad nisu imali idealne uvjete rada, ali da je sadašnja situacija prešla svaku granicu.
 
"Mi nikada nismo omali idealne uvjete rada. Nismo bili razmaženi u smislu plaća, navikli smo da kasne i da ih ne primamo redovito, ali je ovo prešlo svaku granicu“, kazala je Vuga,  izrazivši čuđenje ignorantskim ponašanjem hrvatskih stranaka za pitanje opstanka javnih medija na hrvatskom jeziku.
 
"Svi se ignorantski ponašaju prema nama, a svima su puna usta hrvatskih medija, odnosno medija na hrvatskom jeziku", kazala je Vuga zaključivši da je "izgleda logičnije uništiti jedan medij na hrvatskom jeziku pa novi stvarati", nego sačuvati ovaj mediji koji se čuje na 2/3 područja BiH te u djelu Hrvatske.
 
Inače, Radijo Herceg-Bosne tijekom štrajka, umjesto redovitog programa, emitira samo prigodna glazba i preuzeti marketinški i obavijesni sadržaji.
 
(Fena)