PUSTILI GA, PA ONDA TJERALICOM TRAŽILI Još nema odluke oko širokobrijeških sudaca koji su pustili okorjelog dilera

Ivan Kožul Trpko

Ured disciplinskog tužitelja pri Viskom sudskom i tužiteljskom vijeću Bosne i Hercegovine još uvijek nije donio nikakvu odluku po prtužbi tužitelja Tužiteljstva ŽZH Josipa Aničića, koji je prijavio širokobriješke suce zbog puštanja na slobodu okorjelog dilera.

Predmetom su obuhvaćeni sudac za prethodno saslušanje Boris Galić, a istom prijavom su obuhvaćeni i predsjednica Općinskog suda u Širokom Brijegu Ivanka Kopilaš, te Radmila Mandić i Josip Karoušić jer su kao članovi Vijeća (koje je odlučivalo po žalbi širokobriješkog tužiteljstva uloženoj zbog bitne povrede odredaba kaznenog postupka) podržali odluku Galića.

Galić je pustio okorjelog dilera Ivana Kožula zvanog Trpko, koji je na Bregani pao s 30 kilograma droge, a u podrumu mu nađena dva kilograma heroina i bomba na slobodu. Kolege su ga podržale u skandaloznoj odluci. 

“Tužitelj Josip Aničić je obaviješten da je Ured stegovnog tužitelja pri VSTV BiH 14.1.2022. zaprimio pritužbu s prilozima i da će o odluci biti pismeno obaviješten nakon što UST razmotri pritužbu. Drugih informacija o sudbini pritužbe tužitelj Josip Aničić nema”, kažu nam iz Tužiteljstva ŽZH upitani o ovom predmetu. 

Naknadno je, za istim dilerom raspisivana tjeralica, do čega ne bi došlo da nije bilo propusta u postupanju. 

“Konkretno, da je Općinski sud u Širokom Brijegu, odredio pritvor optuženiku predmet bi dobio oznaku hitnosti i bio bi okončan u najkraćem roku. Obzirom da pritvor nije određen, a kako se jedno vrijeme optuženik nije odazivao na pozive suda, na prijedlog tužitelja, donesena je naredba o izdavanju i raspisivanju tjeralice”, navode iz Tužiteljstva.

Upitani jesu li ovakvi propusti iznimka ili pravila na sudovima u ŽZH, ističu da je problem na općinskim sudovima.

“Činjenica je da općinski sudovi u Županiji Zapadnohercegovačkoj vrlo rijetko prihvaćaju prijedloge Tužiteljstva i određuju pritvor prema osumnjičenicima, dok Županijski sud u Širokom Brijegu kao viši sud to redovno čini”, istaknuli su.