PRVA DISCIPLINSKA PRIJAVA U POVIJESTI TUŽITELJSTVA Postupak protiv širokobrijeških sudaca koji su pustili okorjelog dilera

Sud u Širokom Brijegu
Ilustracija

Nakon što je Hercegovina.info pisala o Širokobriježaninu I. K. (1985.), kojemu je policija u podrumu obiteljske kuće pronašla dva kilograma heroina i bombu, a koji je unatoč tome skandaloznom odlukom Suda u Širokom Brijegu pušten na slobodu, postupajući tužitelj Josip Aničić podnio je disciplinsku prijavu protiv četvero sudaca. 

Uz disciplinsku prijavu priloženi su i naši članci i pisanje o skandaloznom postupanju Suda u Širokom brijegu, te krimogenoj prošlosti puštenog, koji je okorjeli diler.

Kako je Hercegovina.info objavila Ivan Kožul zvani Trpko je uhićen 2008. zahvaljujući psu tragaču na graničnom prijelazu Bregana. 

Tada je u u vozilu Ford Transit prevozio 30 kilograma heroina sakrivenog u oplati krova, vrijednog nešto više od 700.000 eura. Tada dvadesettrogodišnjak je uhićen i proslijeđen dežurnom sucu Županijskog suda u Zagrebu, kojem je priznao da je heroin zapakiran u nekoliko većih paketa htio prokrijumčariti u Španjolsku. 

Bio je u zatvorima diljem EU, a osim ove pošiljke pronalažene su mu i manje. Sve to, kao i činjenica da su mu 11. studenog prošle godine u podrumu obiteljske kuće nađene četiri PVC vrećice s ukupno oko dva kg heroina i jedna bomba, nije bilo dovoljno Sudu u Širokom Brijegu da ga zadrži u pritvoru. Priopćenjem je reagiralo Tužiteljstvo ŽZH-a, a pala je i prva disciplinska prijava u toj županiji. U istoj se nalaze i preslike naših članaka, što potvrđuje i da pisanje nije uzaludno. 

Prema današnjem pisanju Žurnala zbog ovog slučaja, o kojem smo prvi pisali, Ured disciplinskog tužitelja zaprimio je prijavu i formirao predmet protiv suca za prethodno saslušanje Borisa Galića

Istom prijavom su obuhvaćeni i predsjednica Općinskog suda u Širokom Brijegu Ivanka Kopilaš, te Radmila Mandić i Josip Karoušić jer su kao članovi Vijeća (koje je odlučivalo po žalbi širokobriješkog tužiteljstva uloženoj zbog bitne povrede odredaba kaznenog postupka) podržali odluku Galića.
Tužiteljstvo ZHŽ, konkretno tužitelj Aničić koji je podnio disciplinsku prijavu protiv spomenutih sudaca vraća dašak nade u pravosudne organe, u kojima očito ima pokoji pojedinac spreman boriti se za pravdu.