PUSTI ME DA TEČEM Obustavljene sve aktivnosti na izgradnji malih hidroelektrana na Neretvici

mhe,Neretvica,Aarhus centar u BiH,Elektroprivreda BiH

Fondacija Atelje za društvene promjene - ACT na svojoj Facebook stranici je objavila da je Neretvica slobodna te da na njoj neće biti izgrađene male hidroelektrane.

Kako navode, nakon trogodišnje intenzivne borbe protiv realizacije projekta izgradnje ukupno 15 malih hidroelektrana na slivu rijeke Neretvice, stigli su do, izgledno, pozitivnog epiloga.

"Danas je Aarhus centar u Bosni i Hercegovini koji predvodi pravni tim pokreta 'Neretvica - Pusti me da tečem' od samog početka ove borbe, zaprimio službeni odgovor JP Elektroprivreda Bosne i Hercegovine u kojem, između ostalog, stoji: 'Ugovor o koncesiji za mHE na Neretvici od 23.02.2009. godine je raskinut, čime su obustavljene sve aktivnosti na izgradnji mHE na Neretvici.'", navodi se u objavi od prije nekoliko dana. Fondacija Atelje za društvene promjene - ACT na svojoj Facebook stranici je objavila da je Neretvica slobodna te da na njoj neće biti izgrađene male hidroelektrane, prenosi Klix.

mhe,Neretvica,Aarhus centar u BiH,Elektroprivreda BiH

Ističu da će ovaj veliki i povijesni uspjeh u jednoj od ključnih borbi koje su rezultirale zabranom izgradnje novih mHE na cijelom teritoriju entiteta FBiH prisvajati mnogi, ali da je narod doline Neretvice onaj kojem pripadaju najveće zasluge.

"Jedino i isključivo građani koji su Neretvicu, časno, bez ikakvog interesa, branili tijelima stajući ispred teških strojeva konzorcija Amitea d.o.o. Mostar i GPI d.o.o. Konjic. Narod doline Neretvice zahvaljuje svima koji su dali doprinos ovoj borbi, ma koliki on bio, uz poruku da ostajemo budni i na stalnom oprezu", navode u objavi.

Na kraju su poručili da su se čvrsto odupirali raznim pritiscima koji su dolazili iznutra i izvana te da od svog plemenitog cilja niti u jednom trenutku nisu odstupili niti milimetra.