PUNE RUKE POSLA Montažne kuće sve su popularnije, a evo gdje ih naši proizvođači najviše izvoze

montažna kuća
Pexels

Proizvođači montažnih kuća iz BiH su tijekom proteklih devet mjeseci u inozemstvo plasirali ove proizvode u vrijednosti od 104,92 milijuna maraka, što je gotovo 11 milijuna više u odnosu na isto razdoblje lani.

Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH, ove godine za proizvođače montažnih kuća najpopularnije je bilo njemačko, hrvatsko i austrijsko tržište. U istom razdoblju lani, montažnih kuća izvezeno je u vrijednosti od 93,74 milijuna maraka.

Za razliku od izvoza, podaci UNO govore da su ove godine iz inozemstva u BiH stigle montažne kuće u vrijednosti od 6,25 milijuna maraka, dok su za njih godinu ranije ovdašnji stanovnici izdvojili 5,46 milijuna KM.

''Pune ruke posla''

Vlasnik poduzeća “Steko centar” u Bijeljini Milenko Stevanović kazao je za Glas Srpske da imaju pune ruke posla te da su nedavno izašli i na tržište Australije, gdje u narednom razdoblju očekuju veći promet nego što će u ovoj godini imati u cijeloj Europskoj uniji.

''Zbog velikog obujma posla nedavno smo zaposlili nove radnike. Svoj proizvod izvozimo u 20 zemalja, a trenutno najviše posla imamo u Švicarskoj. Među stanovnicima Njemačke zavladao je neki strah, nitko više ništa ne kupuje, ni kuće ni namještaj, potražnja je tamo opala za 50 posto'', kazao je Stevanović, čiji su radnici u inozemstvu lani uradili 37.000 kvadrata ili oko 300 kuća.

Ove godine, istaknuo je, na inozemno tržište očekuje da plasiraju i do 15 posto više montažnih kuća u odnosu na lani.

Pune ruke posla imaju i u poduzeću “Savoks” iz Milića čije se 99 posto proizvodnje odnosi na inozemno tržište. Izvršni direktor ovog poduzeća Slaviša Lukić potvrdio je da kupaca za sada ne manjka.

''Ove godine imamo puno više posla nego što je to bilo prošle godine. Također, i za sljedeću godinu već sada imamo izvjesne, značajne i velike projekte'', rekao je Lukić i dodao da cijena kvadrata stagnira s obzirom na to da je pojeftinio određeni građevinski materijal.

Cijena zavisi i od tržišta

Prema njegovim riječima, cijena kvadrata, pored kvalitete izolacije i izgleda, zavisi i od tržišta.

U prijedorskoj tvrtki “Grossist” kažu da se stranci gotovo svakodnevno zanimaju za montažne kuće, ali zbog već unaprijed isplaniranih aktivnosti u ovoj godini nisu ništa izvozili.

''Ove godine razvijamo novi program kuća, odnosno skandinavski stil koji ćemo iduće godine plasirati prvo na našem pa tek onda na inozemnom tržištu'', kazao je direktor ove tvrtke Nemanja Vujković.

Tajnik Udruženja šumarstva i prerade drveta u Gospodarskoj komori RS Igor Andrić rekao je da sve više poduzeća počinje s proizvodnjom montažnih kuća jer je potražnja sve veća.

''Montažne kuće su puno jeftinije od zidanih, zbog čega se sve više ljudi, kako kod nas tako u svijetu, odlučuje upravo za njih'', kazao je Andrić.

Prema podacima UNO, BiH je tijekom prošle godine u inozemstvo izvezla montažne kuće u vrijednosti od 130,8 milijuna maraka i to najviše u Njemačku. Kad je riječ o uvozu, lani su u BiH iz inozemstva stigle kuće u vrijednosti od 8,23 milijuna maraka, uglavnom iz Turske i Italije.