Puljić: Crkva će uvijek dići glas protiv nepravde

- Što god se dogovore hrvatski političari, mi (Crkva) nećemo biti protiv, no ako se to pokaže kao nepravda, i te kako ćemo dignuti svoj glas - odgovorio je kardinal Puljić novinarima u Sarajevu na pitanje što misli o čestim raspravama o mogućoj uspostavi trećeg entiteta u BiH.

Kardinal Puljić podsjetio je na dobro poznato stajalište biskupa BiH da nijedno političko rješenje ne smije biti nepravedno.

- Mi smo i Daytonski sporazum kritizirali upravo zato što nije donio jednaka prava svima - rekao je vrhbosanski nadbiskup.

Jasno je stajalište Crkve u BiH da svaki čovjek mora imati zajamčeno pravo ostvariti se u onome što jest po svojem identitetu, naciji i vjeri, rekao je kardinal Puljić.

Opovrgnuo je tvrdnje po kojima se Katolička crkva i njezini biskupi miješaju u politička pitanja u BiH.

Crkva samo odgovara na ono što je se izravno pita, rekao je.

- Jasno je ipak da nije isti takav pristup svih religijskih zajednica u BiH kad je riječ o političkim pitanjima - upozorio je pritom kardinal Puljić.

Katolička crkva, poručio je, unatoč svim teškoćama, nastavit će provoditi svoju temeljnu misiju pronoseći poruke nade i ljubavi.

Nijedno vrijeme u BiH nije bilo lagodno, pa tako nije ni ovo, no svi oni koji u njemu žive imaju odgovornost raditi zdušno i odgovorno za opće dobro, istaknuo je vrhbosanski nadbiskup.

slobodna dalmacija

piše: Željko