Prvi uzročnik smrtnosti kod žena

Ovom prigodom članice ove udruge dijelile su sugrađanima promotivne materijale o prevenciji raka dojke.

Prema riječima predsjednice udruge Ive Penić cilj ove akcije je upozoriti Livnjake na opasnost raka dojke i potrebu njezinog ranog otkrivanja.

''Dobar odaziv žena ovoj akciji pokazuje visoku svijest žena u HBŽ-u što je jako dobro'', ističe dr. Cikojević jer karcinom dojke među prvim je uzrocima smrti kod žena u svijetu. Projekt ranog otkrivanja karcinoma dojke u ovoj županiji pokrenut je u rujnu mjesecu 2006. i do sada je obavljeno oko 4000 pregleda.

''Mi smo do sada napravili oko 4.000 mamografskih pregleda na području HBŽ-a i u početku broj otkrivenih karcinoma bio je malo veći, a to je normalno, jer se u početku javljaju simptomatske žene, žene koje su već nešto primijetile ili koje su imale nekoga oboljelog u obitelji'', kazao je dr. Cikojević. 

On je istaknuo da je u FBiH do sada izvršeno 17.000 pregleda od čega je 327 dokazanih karcinoma, što je iznad prosjeka, jer u cijeloj Federaciji do sada nije bilo provođen projekt, dodavši da će se vidjeti u idućoj godini hoće li se taj broj zadržati, piše Dnevni list.