RAVNATELJ Bolnica u Livnu lani i ove godine dobila 0 sredstava sa svih razina vlasti

Ivan Cikojević
Ilustracija / hercegovina.info

Županijska bolnica „Dr. fra Mihovil Sučić“ Livno, u prošloj i ovoj godini nije dobila ni jednu konvertibilnu marku za nabavku potrebnih materijala od svoje županije, Federacije ili države, potvrdio je za hercegovina.info ravnatelj prim. dr. Ivan Cikojević, dodavši da je iznos dobivenog 0, izuzevši sredstava za plaće.

Cikojević kaže da bolnica raspolaže s jednim novim respiratorom koji je nabavljen prije dvije i pol godine, te jednim mobilnim, koji se koristi za transport ugroženih pacijenata do druge bolnice, i to bi bilo to.

Razmišljano je o nabavci još jednog respiratora, no preduga su čekanja. Cikojević za hercegovina.info ističe da bolnici nije stigla ni druga pomoć, u vidu zaštitne opreme, te da su od svojih sredstava kupili zaštitna odijela, lijekove i sve potrebno, budući da se ne može čekati ponedjeljak.

Zdravstvo je u BiH zadnja rupa na sviralu, sjete ga se kad zatreba, odnosno kad dođe do „nedaj Bože“. Nije to vezano samo za Livno. U Federaciji, objavili su mediji, imamo samo 141 respirator. Prema podacima s portala javnih nabavki, bolnica u Travniku nabavila je dva respiratora, a bolnice u Livnu, Doboju, Gradišci i Jajcu po jedan respirator u posljednjih pet godina. Nema novca i spore su precedure za nabavku respiratora.

U međuvremenu za luksuze novca ima. I dok cijela Federacija ima samo 141 respirator, i premijer Fadil Novalić priča da će pokušati proizvoditi respiratore, kao da se ima vremena za pokuse, samo lani je Vlada Federacije izdvojila 1,2 milijuna maraka za 33 službena automobila.

Najskuplje, vozilo od 90 tisuća vozi ured potpredsjednika Federacije, a ustavnim i vrhovnim sucima kupljena su dva od po 70 tisuća maraka. Isto je i na nižim razinama, županijama i gradovima.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.