PRVI SVIBANJ I BAJRAM Poslodavci dužni omogućiti odsutnost do četiri dana

Prvi maj 2021 praznika rada
Hercegovina.info

Građani Federacije Bosne i Hercegovine, koji ovog 2. svibnja slave vjerski praznik Bajram, prema Zakonu o radu, slobodan dan za vjerske potrebe mogu koristiti bilo koji dan u godini, bez obzira je li se taj dan poklapa s državnim praznicima, pojašnjeno je Feni iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike ističe da je Zakonom o radu propisano da je poslodavac dužan omogućiti radniku odsustvo do četiri radna dana u jednoj kalendarskoj godini, zbog zadovoljavanja njegovih vjerskih odnosno tradicijskih potreba, s tim da se odsustnost od dva dana koristi uz naknadu plaće – plaćena odsustnost.

“S obzirom da je pravo na korištenje spomenute odsustnosti utvrđeno u svrhu zadovoljavanja vjerskih, odnosno tradicijskih potreba radnika, mišljenja smo da se može koristiti u onom razdoblju kada se u skladu s vjerskim propisima, odnosno običajima i tradicijom, obilježavaju vjerski praznici, kao i drugi kulturno-tradicijski događaji”, kazali su iz Ministarstva.

Ističu da je Zakonom o praznicima određeno da je Prvi svibanj međunarodni praznik rada i da se obilježava dva dana, ali ako jedan od dana u koje se slavi Prvi svibanj padaju u nedjelju, praznikom se smatra prvi naredni dan poslije ta dva dana.

“S obzirom na to da 1. svibanj ove godine pada u nedjelju, to će neradni dani u Federaciji Bosne i Hercegovine biti nedjelja 1. svibanj, ponedjeljak 2. svibanj i utorak 3. svibanj 2022. godine”,  kazali su iz Ministarstva.