PRVI PUT U POVIJESTI Grad u Hercegovini uveo naplatu parkinga, 90 minuta košta 1 KM

Bileća parking
Srna

U Bileći se odnedavno, prvi put u povijesti ovog gradića, plaća parking, o čemu će voditi računa novoformirano poduzeće Parkingservis “Patriot” d.o.o., koje zapošljava četiri osobe s invaliditetom.

Naplata parkinga je, kako se složila cjelokupna javnost Bileće, bila neophodna, jer je na ovaj način riješen prometni kaos koji je vladao u gradskim zonama, gdje su jedni te isti mogli ostati parkirani cijeli dan, što je onemogućavalo druge da vozilima dođu do grada i da završavaju neophodne poslove, pišu Nezavisne novine.

Naplata parkinga se vrši po zonama i to u prvoj zoni, Ulica kralja Aleksandra i parking “ElektroHercegovina”, druga zona je Obilićev vijenac, Poparina strana, parking Doma kulture “Jevto Dedijer” i parking stambenog bloka Dubrava.

Mjesečna parking karta u prvoj zoni košta 25 KM

Cijena usluge parkiranja za razdoblje od 90 minuta u prvoj zoni iznosi jednu marku, dok cijena usluge parkiranja za sat vremena u drugoj zoni košta pola marke.

Mjesečna parking karta u prvoj zoni iznosi 25 KM, dok je u drugoj zoni 20 KM, a na godišnjem nivou se za prvu zonu izdvaja 210 maraka, dok je za drugu zonu potrebno izdvojiti 150 maraka.

U prodaji su i karte za tri i sedam dana, kao i polugodišnje parking – karte.

S obzirom na to da se odavno nije događalo da u razdoblju dana oko podneva uopće nađete parking u glavnoj bilećkoj ulici, sada mjesta ima, ali je to, kako tvrde nadležni, bilo i očekivano.

“To je i bio jedan od glavnih ciljeva uvođenja naplate parkinga da se smanji gužva u gradskoj jezgri, odnosno na mjestima gdje ljudi mogu na sat dva ostaviti automobile i završavati administrativne i svake druge poslove koji se obavljaju u gradskoj zoni”, tvrde nadležni.

Kažu da se na ovaj način popravlja i prometna kultura u Bileći, s čime se slažu i građani, a što je obradovalo i četvoricu zaposlenih osoba s invaliditetom koji rade na poslovima kontrolora naplate parkinga, i radit će u smjenama.

Uplate se mogu vršiti i SMS porukama

Plaćanja su oslobođene ustanove čiji je osnivač općina, te vozila Hitne pomoći, ratni vojni invalidi od prve do četvrte kategorije, te civilne osobe s invaliditetom koje na svojim vozilima imaju te oznake, kao i roditelji djece s poteškoćama u razvoju, a svi oni će svoje registarske brojeve prijavljivati u prostorijama Parking - servisa.

U prostorijama Parking - servisa, koji djeluje u zgradi općine Bileća, kupuju se i karte, kao i kod kontrolora za naplatu, u kiosku “iNovine” preko puta općine i u T.R. “Zelengora”, a uplate se mogu vršiti i SMS porukama.