MOSTAR PARKING Zašto su cijene parkiranja u Mostaru bliže zagrebačkim nego primjerice tuzlanskim ili banjolučkim

MO Parking kazne
Hercegovina.info

Nakon objave naše peticije za ukidanje naplate parkinga u dvorištima, velik broj građana je Hercegovina.info prepoznao kao platformu koja pruža mogućnost javnog, demokratskog izražavanja. Tako čitatelj Zlatko Brkić šalje otvoreno pismo u kojem uspoređuje cijene parkinga u Mostaru i nekoliko gradova BiH, kao i Zagreba, te zaključuje kako je besmisleno da su cijene parkiranja u Mostaru bliže zagrebačkim, nego cijenama u ostatku BiH. Pismo čitatelja prenosimo u cijelosti zajedno sa tablicama.

Poštovani, 

Kao građanin Mostara želim dati mali osvrt na cijene parkinga u ovome gradu. 

Bilo bi mi drago da na ovu temu napravite malo detaljniji osvrt na vašem portalu, jer mi se čini kao da nitko ne dovodi u pitanje cijenu parkinga, koja je zapravo ključ cijelog nereda koji je nastao. 

Pitam se kako su u Mo Parkingu d.o.o. došli do formiranja cijena. Očito je da je cijeli model preuzet iz Zagreba pa tako izgleda i cijene:  

MO Parking kazne

Cijene parkinga u Mostaru

Cijene parkinga u Zagrebu

Jedino satne cijene parkinga su skuplje u Zagrebu. Ostale su približno iste ili NIŽE u Zagrebu!! 

Kako se to cijena parkinga u Zagrebu može preslikati na Mostar?? Kao što vidimo stanarska karta za mjesec dana za prvu zonu je skoro ista u Zagrebu i Mostaru, a ista za drugu zonu je čak skuplja u Mostaru, i to značajno. Kako je to Mostar usporediv sa Zagrebom??? Nije ni po veličini i kategoriji grada, a niti po kupovnoj moći građana. Daleko od ikakve usporedbe po oba kriterija. Kako građanin Mostara sa cca. 1000-1200 KM plaće može platiti godišnju stanarsku kartu od 225 KM za prvu zonu? 

U Banjoj Luci satna karta u 0. i 1. zoni je 1,0 KM, u 2. zoni je 0,5 KM. Dnevne karte: 1. zona 5 KM (Mo Parking 20), 2. zona 3 KM (Mo Parking 15 KM) 

Dodatno, primjerice u Trebinju i Tuzli, gdje isto kao i u Mostaru postoje povlaštene stanarske karte, godišnje parking karte koštaju za prvu zonu 120 KM –Trebinje, 150 KM – Tuzla (Mo Parking 225KM) i za drugu zonu 100 KM – Trebinje, 80 KM - Tuzla (Mo Parking 135KM). 

MO Parking kazne

Cijene parkinga u Banjoj Luci

Cijene parkinga u Zenici

Cijene parkinga u Tuzli

Plus uvedeno vremensko ograničenje parkiranja?? Pa nije Mostar velegrad niti neki veliki biznis centar. Drugi gradovi uvode nulte ili extra zone za vrlo male zone visoke frekvencije prometa ili zaštite urbanog okoliša, primjerice stare jezgre grada ili slično. U Mostaru bi to bilo opravdano samo za Stari grad, a mi imamo slučaj visoke cijene prve zone gdje su stambeni kvartovi. 

Između ostalog, naš gradonačelnik ovako reče: 

„Ne znam da se u ijednom gradu dogodilo da je nakon naplate parkinga grad bio sablasan, a svi smo se popeli pa i na drvo da smo mogli.  „ 

Ovo je više nego uvredljivo. Da, parkiramo se tako jer ne možemo platiti preskupi parking!! Valjda naš gradonačelnik misli da su mu građani ovce za šišanje. Da se htjelo uvesti reda, sankcionirali bi se novčano najprije nepropisno parkirani automobili. I bez naplate parkinga, samo ova mjera bi bila dovoljna da se uvede red.  

Je li nekome palo na pamet da bi razumnim cijenama Mo Parking dobio kudikamo više platiša? Treba se samo sjetiti taxi službi. Dok su držali nerazumno visoke cijene, nisu imali ni posla ni mušterije. Kad su cijene došle na razinu koju građani mogu priuštiti, sada više taxi službi skoro pa da i ne može pokriti potražnju. Umjesto što sada Mo Parking ima nekih 20-30% stanara koji plaćaju parking, sniženjem cijena bi dobili 80-90% stanara s uredno kupljenim parkingom. Svakome bi računica trebala biti jasna. Valjda im je jasno da nikome nije u interesu svoj auto parkirati preko rubnjaka i po zelenim površinama kada bi mogao parkirati na uredno parkirno mjesto za razumnu cijenu koju bi mogao priuštiti.  

Osobno, radije ću se odreći auta nego plaćati velegradske (tj. zagrebačke) cijene parkinga u malom gradu Mostaru. 

Lijep pozdrav, 

Zlatko Brkic