PRVA POLOVINA KOLOVOZA Federalni inspektori ostali u čudu

Federalna inspekcija džip
Ilustracija/Hercegovina.info

Federalna inspekcija nekoliko mjeseci kontinuirano kontrolira benzinske crpke i trgovine, i nakon što su inspektori konstatno otkrivali malverzacije s cijenama i kažnjavali poduzeća, posljednji nalaz je bio iznenađenje.

"U inspekcijskim nadzorima izvršenim u razdoblju od 1. do 15. kolovoza 2022. godine nisu uočene nepravilnosti u formiranju cijena motornih goriva i prehrambenih i neprehrambenih proizvoda sa liste iz Odluke Vlade FBiH", priopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Postavlja se pitanje jesu li se sve benzinske crpke i trgovine zaista vratili u zakonske okvire, ili inspekcija nije ovaj put stigla do onih čije su cijene neopravdane, piše Zenicablog.

Stručnjak za plin Almir Bečarević, prokomentirao je da je inspekcija u RS-u naplatila skoro 1,5 milijun KM kazni zbog načina formiranja cijena, a uredba koja se tiče marži je skoro ista kao u FBiH.

"Zaista jeste došlo do pada cijena goriva, ali su i dalje veliki rasponi pogotovo kad je u pitanju benzin super 98. Na gorivu super 95 raspon je 25 feninga, koliko je marža i odobrila, ali je kod 98-ice ogromna razlika. Ako gledamo nalaz inspekcije, ne znam da li je u pitanju to da svi poštuju pa je razlika samo u tome kada tko nabavi pa pusti gorivo. To ne mogu sa sigurnošću reći", kazao je Bečarević.

Istaknuo je da možemo vjerovati nalazu inspekcije, ali da postoji sumnja zbog razlike u cijeni derivata. "Veliki je broj crpki u FBiH, više od 700, i realno treba nekoliko mjeseci da ih se sve obiđe. Tako da podaci za jedan mjesec ne mogu biti ogledalo", dodao je Bečarević.

Predsjednica Udruženja potrošača 'Klub potrošača' Tuzla Gordana Bulić, istaknula je da inspekcija, kada su u pitanju trgovine, kontrolira marže samo na ključne proizvode, a njih je teško kontrolirati u uvjetima svakodnevne promjene cijena.

"Marže i jesu niske na kruh, ulje, mlijeko tako da zarade trgovaca i nema puno na tim proizvodima. Zarada je na onim drugim", napomenula je Bulić.

Od Federalne uprave za inspekcijske poslove očekujemo odgovor na pitanja koliko su benzinskih crpki i trgovina kontrolirali u prvoj polovini ovog mjeseca i u kojim gradovima, te da li je ovakav nalaz, gdje nisu našli nepravilnosti, znak da su se svi vratili u okvire propisa ili je posrijedi nešto drugo.