Prva Lijanovićeva "bomba" poslodavcima i pravnom sustavu

U cijelom se svijetu, pai u našoj zemlji, od kada je svijeta i vijeka mirovine zarađuju stalnim uplaćivanjem dijela plaće u mirovinski fond - dijelom tzv. doprinosa. Na isti način se pune i zdravstveni fondovi. Na taj način uposlenici ostvaruju svje pravo na mirovinu i zdravsvenu zaštitu.

Ideja ukidanja doprinosa, pa makar i samo jednoj kategoriji uposlenika, vjerojatno bi njenog tvorca u svakom drugom društvu predstavila kao neozbiljnog, neobrazovanog,.. značila bi krah i mirovinskog i zdravstvenog sustava. No u zemlji u kojoj Ustav i zakoni vrijedi dok odgovaraju "sarajevskoj čaršiji" i njenom "gostu", visokom predstavniku, sve je moguće pa i ukidanje tih doprinosa piše danas Poslovni portal ba.

Upravo će "ukidanje doprinosa na plaće u proizvodnji i oporezivanje luksuza biti među prvim mjerama "nove" federalne vlade na poboljšanju poslovnog okruženja" najavio je dopremijer samoproglašene i od OHR-a nametnute Vlade FBiH Jerko Ivanković Lijanović.

On je u Sarajevu na sjednici Skupštine Udruge poslodavaca FBiH najavio kako samoproglašena i od OHR-a nametnuta Vlada već radi na izradi programa rada za prvih stotinu dana i razmatra nekoliko pravaca djelovanja.

"U domenu u kojem FBiH ima ovlasti razmatramo u cjelosti ukinuti doprinose na plaće u proizvodnji i na taj način postići konkurentnost našeg rada i stvoriti novo zapošljavanje", bombastično je najavio Ivanković Lijanović.Dodao je da će ovu odluku pratiti ukidanje dosad neoporezivog toplog obroka kako bi bili zaštićeni fondovi.

"Svjesni smo kako jedan dio plaća vi poslodavci isplaćujete kroz tople obroke i tako stvarate zbrku kod sebe i svojih uposlenika jer često topli obrok doseže iznos blizu jedne plaće", objasnio je Ivanković Lijanović.

Zakovito je i ponavljanje pokušaja uspostave neravnopravnosti i diskriminacije među tvrtkama zbog koje je ranije Ustavni sud i zabranio provedbu tzv. "Lijanovićevog zakona o zaštiti domaće proizvodnje".


Inzkova demagogija

Visoki predstavnik Valentin Inzko, koji je pratio sjednicu Skupštine Udruge poslodavaca FBiH, izjavio je kako poslodavci imaju najveći interes apelirati na političare da riješe probleme u BiH.

"Povjerenje je ono što je ključno u biznisu i političari bi se mogli ugledati na biznismene", rekao je Inzko. Dodao je kako u BiH mora biti riješen niz problema, poput stvaranja jedinstvenog ekonomskog tržišta, te problema nedostatka ekonomskog lobiranja za investicije. "BiH i njene institucije moraju biti fokusirani prvenstveno na ekonomiju i pravnu državu", poručio je Inzko.

Nažalost, upravo je Inzko jučer srušio pravnu državu i na dulje vrijeme, zbog u Europi do sada nezapamćene pravne nesigurnosti, otjerao investitore na dulje razdoblje.