Prudski „tulumi“

...koji je postao „proslavljeno“ i poznato mjesto nakon pregovora, šetnje i susreta Tihića, Dodika i Čovića i dalje je aktuelno te je postalo „rezidencija“ Sulejmana Tihića i stranačkih mu simpatizera.

Naime, navodno se u ljubičastom objektu uz sami nasip organiziraju lovačke i privatne Tihićeve fešte u vrijeme vikenda uz „obezbijeđenje“.

Izgleda da naši “političari“ nemogu bez starih navika iz komunističkih vremena tako da se i kod rekreacije moraju „obezbjeđivati“.

I sve to nebi bilo jako čudno da se neradi o „službenom objektu“ koji je u funkciji zaštita voda i naselja od poplava.

Lideru SDA „rezidenciju“ je otvorio u vidu službenog objekta kako to obično ide kadar SDA Sejad Delić koji je, da bude logična veza, direktor „Agencije za vodno područje rijeke Save“.

Pošto je Sejad Delić „posavac“ on je u agenciji za vodno područje rijeke Save u Sarajevu „uposlio“ samo 8 djelatnika Bošnjačke nacionalnosti bez ijednog Hrvata ili Srbina što ide u prilog multietičnosti. Dali je Sejad Delić slagao nacionalne kadrovske križaljke na taj način i u Županiji Posavskoj tek bi trebalo istražiti.

Zastupnik HDZ-a Mato Franjičević je dobio poražavajuće podatke iz agencije za vode od Delića u vezi nacionalne zastupljenosti u agenciji.

Iz tog razloga čudno je da prijatelj od Sejada Delića i stranački istomišljenik „humanitarac“ Tahir Redžepović iz Orašja postavlja pitanja o nacionalnoj zastupljenosti u upravnim odborima u javnim poduzećima iz Orašja a ne i u agencijama.

Tahir Redžepović se kune u Delića i u vezi sredstava oko izgradnje fontane u Orašju tako da je voda postala novi izvor života a vjerojatno će postati i sve ono što je vezano za rijeku Savu.

Zanimljivo je da je još jedan od najglasnijih boraca u općinskom vijeću Orašja zadužen za reciprocitet u zapošljavanju bivši predsjednik SDA u Orašju a sada „nezavisni kandidat“ Enes Đulović.

Taj se bivši a sada pritajeni kadar SDA proslavio anonimnim telefoniranjem na vruće linije centralama u Sarajevu optužujući pojedine poznate osobe iz Orašja za nacionalizam i ugroženost Bošnjaka u Orašju.

Radi se o osobi koja je „glas razuma“ u općinskom vijeću Orašja koja svima soli pamet a da pri tome nema evidentiranog većeg radnog staža niti obrazovanja te se je proslavio neuspješnim vođenjem špedicija „Đulović“ i „Cemal“ kada je prema podacima federalnih istražnih organa pokušao odrađivati biznise sa tekstilom za neke fiktivne tvrtke kao što je bila „Farhat“ iz Sarajeva i „Arkadia“ iz Nagykanizse iz Mađarske.

I tako to biva kad se uz rijeku Savu pričaju lovačke priče a voda ponese pjesmu i razigranost lidera SDA pa mještanima Pruda poremete javni red i mir. Možda su i druženja na naspi u Prudu recipročna.

Još da Sulejman Tihić i stranka mu bar jednom digne svoj glas za rodnu mu Posavinu kad već „posavac“ Alija Izetbegović nije u Daytonu.

Pjesmi uz Savu nebi bilo kraja.

Emanuel Jurić/posavski-obzor.info