PROZOR-RAMA 800 maraka po radniku, uz obvezu da se isplati - radniku

Novac
Ilustracija

Na današnjoj sjednici Općinskog vijeća Prozor-Rama doneseno je niz mjera kao potpora gospodarstvu za ublažavanje posljedica koronavirusa. Između ostalog općina će isplatiti 800 KM po uposlenom, što je do sada prva konkretna mjera pomoći na području HNŽ-a.  

Predlažem da naša pomoć bude doista pomoć, jednokratna u visini od 800 KM po zadržanom radniku u onim granama gospodarstva kojima je bio zabranjen ili značajno otežan rad. Taj novac mora završiti kod radnika a ne kod poslodavaca, jer sam rekao da poslodavci mogu i trebaju svoja prava tražiti na razini Federacije i Županije. Utvrdili smo i druge pogodnosti za gospodarstvo koje se mogu smatrati potporama. Radi se o ukidanju komunalne naknade za ovo razdoblje, za ukidanje zakupnina za općinski prostor, za plaćanje dezinfekcije poslovnih prostora i radnji, plaćanje sanitarnih knjižica, odgađanje izvršnih postupaka, odgađanje plaćanja postojećih obveza prema općini i slično. Nastaviti ćemo u što većoj mjeri izvoditi infrastrukturne radove uz nastojanje da to rade lokalni ljudi i firme. Povećati ćemo i sredstva za poljioprivredu“, kazao je općinski načelnik Jozo Ivančević. 

Dodao je da je jasno da je bolešću COVID-19 oštećen svaki dio našeg društva. "Štete trpe mnogi, posebno gospodarski subjekti. Njima se mora pomoći kako bi što bezbolnije prošli kroz ovo razdoblje i vratili se normalnim aktivnostima. Smatram da najveći dio pomoći treba doći od viših razina, i to iz dva razloga. Prvi je taj što su zabrane rada, zatvaranje granica, otežavanje rada i kretanja bile zapovijedi koje su dolazile prvo sa federalne pa onda i dio i sa županijske razine. Dakle, oni koji su donosili zabrane sada trebaju moći sanirati posljedice tih zabrana", dodao je. 

Kao drugi razlog naveo je to što se Federacija već zadužila za određena sredstva za ublažavanje posljedica koronavirusa.

"Ta sredstva moraju doći do gospodarstva i tu ne smije biti nikakve nepravde kakvu su neki smišljali tijekom ove pandemije. U prilog ovim mojim tvrdnjama ukazujem na stavove Saveza općina i gradova koji su itekako upoznati sa činjenicom da svako zaduženje Federacije vraćamo svi mi, uključujući i općine i gradove, i to tako da zbog povrata kredita dobivamo umanjena sredstva u rasporedu javnih prihoda. Oni prvo iz ukupnih sredstava vrate sve dugove koje imaju pa ono što ostane raspodjeljuju općinama, gradovima, županijama…Dakle, ponavljam, glavni teret sanacije šteta i pomoći gospodarstvu moraju snositi više razine vlasti", dodao je Ivančević. 

Cijeneći značaj potpore gospodarskim subjektima u cilju zadržavanja postojeće razine zaposlenosti, kazao je da prioritetni cilj u nadolazećem razdoblju treba biti utvrđivanje potpora za osiguranje održivosti radnih mjesta za trenutačno zaposlene u poslovnim subjektima u općini Prozor – Rama.

Potpore se utvrđuju u obliku financijske i organizacijske naravi.
 
Ukupan znos od 800 maraka po uposlenom radniku za cijelo vrijeme trajanja stanja otežanog ili zabranjenog rada, odnosno u odgovarajućem postotku za dio razdoblja, uz korekciju po posebnim elementima utvrđenim pravilnikom, uz obvezu poslodavca da određeni iznos isplati uposleniku kojega je zadržao na poslu.

Utvrđene su i druge mjere i olakšice. Oslobađanje od plaćanja općinske komunalne naknade za vrijeme zabrane rada za djelatnosti za koje su zabranjene ili im je značajno otežan rad, za razdoblje zabrane ili otežanosti;


Oslobađanje od plaćanja zakupnine za korištenje općinske javne površine djelatnosti za koje su zabranjene ili im je značajno otežan rad, za razdoblje zabrane ili otežanosti. Organiziranje i plaćanje iz proračunskih sredstava dezinfekcije i dezinsekcije prostora za poslovne subjekte kojima je ukinuta zabrana rada odnosno omogućen rad. Organiziranje i plaćanje iz proračunskih sredstava troškova sanitarnih knjižica za djelatnike koji za svoj posao trebaju pribaviti sanitarne knjižice.

Odgađanje plaćanja obveza prema Općini po drugim osnovama, beskamatno, do kraja 2020. Odgađanje ovršnih postupaka koje je pokrenula Općina, za gospodarske subjekte iz djelatnosti kojima je zabranjen ili im je značajno otežan rad, do kraja 2020.
Nastavak infrastrukturnih radova kojima je investitor Općina Prozor – Rama, kako bi se kroz radove što više angažiralo lokalno gospodarstvo i radnici iz ove općine.

Posebnim Pravilnikom utvrditi će se uvjeti za korištenje potpora, načini i rokovi ostvarivanja prava na potpore. Za provedbu ovog programa raspisati će se javni poziv sa prijavnim obrascem, uz dostavu minimalno potrebne dokumentacije koja dokazuje opravdanost zahtjeva.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.